Home Гроші Відмінити мораторій на експорт деревини – вбити українську деревообробну галузь

Відмінити мораторій на експорт деревини – вбити українську деревообробну галузь

151

«Україну хочуть зробити сировинним придатком для європейських деревообробних підприємств, які наразі відчувають величезні збитки через введений Україною мораторій на експорт необробленої деревини» – про це йдеться у петиції, яка днями з’явилася на сайті Президента України.

Автори тексту петиції вважають, що відміна мораторію на вивезення кругляка спричинить негативні наслідки для економіки України.

Дія мораторію на вивезення необробленої деревини (лісу-круляку) сприяє приходу інвестицій, що в свою чергу стає рушійною силою для створення нових робочих місць, наповнення державних і місцевих бюджетів, соціально-економічного розвитку регіонів та країни в цілому.

Зокрема, що стосується інвестицій у Житомирську область, то після введення мораторію на вивезення лісу на експорт деревообробна галузь області отримала близько 300 мільйонів євро, більша половину цієї суми, а саме 160 млн. євро, інвестовано в будівництво нового сучасного деревообробного комбінату в місті Коростень, який включає сучасне лісопильне виробництво, пілетний завод та ін. На якому загалом створено і планується 800 робочих місць. Вже в І кварталі 2017 р. буде запущено першу чергу виробництва – лінію сортування та розпилу.

Це результат дії мораторію, який дав поштовх на створення нових робочих місць, які забезпечать глибоку переробку лісосировини та дадуть можливість експортувати продукцію значно дорожчу за ліс-кругляк. І це тільки в Житомирській області, в той час як загальна сума траншу макрофінансової допомоги від ЄС становить 600 мільйонів євро.

Нагадаємо, що Верховна Рада 9 квітня 2015 року прийняла закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді (лісу-кругляка), при цьому заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) була введена з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

Закликаємо небайдужих громадян підтримати петицію про скасування мораторію і виявити свою активну громадянську позицію.

https://petition.president.gov.ua/petition/31153

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here