Home Кримінал Поліцейські виявили незаконні посіви конопель у приватних домогосподарствах на Житомирщині

Поліцейські виявили незаконні посіви конопель у приватних домогосподарствах на Житомирщині

119

 8 серпня працівники поліції виявили посіви заборонених для вирощування нарковмісних рослин на присадибних ділянках жителів Ємільчинського району та м. Бердичева. Розпочато досудові розслідування.


Рослини характерного вигляду працівники Ємільчинського відділення поліції помітили на обійсті жительки с. Рихальського. Відтак правоохоронці отримали відповідну судову ухвалу та провели санкціонований обшук у домогосподарстві.

З’ясувалося, що на погребі та між господарськими приміщеннями виросли кілька десятків рослин конопель. Попередньо, таким забороненим городництвом зайнявся 33-річний син господині, який старанно доглядав рослини.

А у м. Бердичеві посіви конопель працівники поліції виявили за місцем проживання 30-річного жителя райцентру. Чоловік пояснив, що рослини вирощував для власних потреб.

Обидва урожаї поліцейські вилучили та роз’яснили місцевим жителям вимоги законодавства щодо культивування нарковмісних рослин.

Нині розпочато кримінальні провадження за ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку або конопель) Кримінального кодексу України.

Нагадуємо, що на території області тривають оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак», що мають на меті попередження та виявлення фактів незаконних посівів нарковмісних рослин. Відтак поліцейські окрім роз’яснювальної роботи, звертають увагу на городину, що виростає на присадибних ділянках жителів області.

Слід пам’ятати, що мак та коноплі є сировинною базою для виготовлення наркотичних речовин. Відтак державою врегульовано питання щодо посівів цих рослин для харчових та промислових потреб. Зокрема, законодавством визначено, що посів таких рослин у приватних господарствах є незаконним.

Так, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин або конопель у кількості до 10 рослин, – караються штрафом від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Посів або вирощування маку в кількості від 100 до 500 рослин або конопель від 10 до 50 розцінюється вже кримінально каране діяння, за яке передбачено в тому числі і арешт до 6 місяців або обмеження волі строком до 3 років.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here