Home Кримінал Цьогоріч на Житомирщині на понад 108 тис грн оштрафували підприємців, які продавали...

Цьогоріч на Житомирщині на понад 108 тис грн оштрафували підприємців, які продавали цигарки та алкоголь дітям

96

Працівники ювенальної превенції поліційних підрозділів області під час проведення профілактичних заходів викрили майже півсотні фактів продажу неповнолітнім заборонених товарів. Нині причетних притягнено до адміністративної відповідальності, а чверть підприємців втратили ліцензії на право торгівлі алкогольними та тютюновими виробами.

Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» заборонено продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, яким не виповнилось 18 років. Продавець таких товарів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують його вік, якщо він має сумніви щодо досягнення ним 18-ти років.

Відтак поліцейські під час профілактичних рейдів проводять роз’яснювальну роботу з власниками та працівниками торгівельних закладів, у тому числі пропонують розмістити спеціальні застережні та інформаційні наліпки біля полиць з відповідними товарами.

Однак, на жаль, не всі продавці дотримуються встановлених обмежень і зважають на вік покупців.

– З початку року працівники ювенальної превенції відділів та відділень поліції області зафіксували 48 порушень щодо продажу алкоголю та цигарок неповнолітнім. Найбільша кількість випадків зареєстровано в обласному центрі, Бердичеві та Романові, – повідомила начальник відділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.

У результаті до відповідальності за ст. 156 (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами) Кодексу України про адміністративні правопорушення притягнуто майже півсотні осіб. На них накладено стягнення у вигляді штрафів на загальну суму понад 16 тисяч гривень.

– Водночас про виявлені правопорушення ми інформуємо Державну фіскальну службу. На даний час уже скасовано 12 ліцензій на продаж алкогольних та тютюнових виробів, а підприємців, власників торгівельних закладів, оштрафовано на понад 108 тисяч гривень, – інформує Наталія Гончарук, – нині триває розгляд інших поданих нами матеріалів.

Відтак поліція закликає власників та працівників торгівельних закладів дотримуватися чинного законодавства та не продавати спиртне та цигарки дітям. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here