Home Кримінал Заробітчан з Житомирщини в Польщі та Росії змушували жебракувати

Заробітчан з Житомирщини в Польщі та Росії змушували жебракувати

167

До суду направлено обвинувальний акт відносно громадянина Молдови, який поставляв жителів Житомирщини до Польщі та Росії для примусового жебракування. У ході досудового розслідування міліцією встановлено, що серед десятка потерпілих від дій 41-річного чоловіка 5 дітей, яких разом з матерями було вивезено з України.

Про це повідомляють у прес-службі УМВС України в Житомирській області.

Обвинувачений, тимчасово проживаючи в Житомирі, разом з 3-ма спільниками на території інших держав організував бізнес по торгівлі людьми з метою їх трудової експлуатації. Загалом упродовж 2005-2007 років чоловік завербував та шляхом обману відправив за кордон у 4 етапи 11 жителів Чуднівського та Олевського районів Житомирщини, серед яких діти віком від 3 до 9 років.

Обвинувачений знаходив соціально уразливих людей, які перебували у скрутному матеріальному становищі, й пропонував вигідні умови заробітку за кордоном. Троє із встановлених потерпілих мали на утриманні та вихованні неповнолітніх дітей, яких обвинувачений умовив взяти з собою, обіцяючи гідні умови проживання.

У липні-серпні 2005 року вони виїхали з України, а повернулись лише за кілька років. Відразу після перетину кордону в трудових емігрантів спільники обвинуваченого обманом забрали документи та змусили жебракувати. Не маючи грошей для прожиття, харчування чи повернення додому, потерпілі перебували в нелюдських умовах. Дітей тримали окремо від матерів і дозволяли бачитись лише зрідка.

У результаті таких дій одна з 3-річних дівчаток потрапила до іноземного дитячого будинку. Згодом мати кілька років боролась за її повернення додому.

Також у ході розслідування встановлено факти відправлення під різними приводами у трудове рабство ще трьох людей у квітні 2006 та вересні 2007 років. Їх змушували жебракувати на станціях метро разом з інвалідами без кінцівок. Увесь заробіток відбирався й жодної можливості самостійно повернутись додому потерпілі не мали.

Нині зібрані докази протиправної діяльності за ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України передані на розгляд суду.

Чоловікові може загрожувати від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої. Відносно спільників обвинуваченого проводились кримінальні процеси на території інших держав.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here