Home Місто Друзі готують книгу спогадів про політика, громадського діяча, героя ”Небесної сотні” Якова...

Друзі готують книгу спогадів про політика, громадського діяча, героя \”Небесної сотні\” Якова Зайка

173

"Із Героєм Небесної Сотні, людиною великої енергії, порядності і працелюбства, політиком і громадським діячем Яковом Зайком доля звела мене в Житомирі у жовтні 1988 року, напередодні великих, справді історичних подій, головним рушієм, мозком і серцем яких він був і мене до них підтягнув, на довгі роки ставши моїм Вчителем і близьким Другом.

Читайте також: Творець «житомирської революції» 1989 – 1990-го років загинув на Майдані у Києві

Загинув Яків Зайко 18  лютого 2014 року у перший день розстрілу Майдану…Сьогодні ми готуємо книгу про нього, куди увійдуть спогади колег, друзів, близьких, публіцистика самого Якова, а також відверті розмови з політиками, відомими людьми, друзями, які він як справжній літописець, записував та не всі встиг опублікував. Ось фрагмент нашої з ним розмови в жовтні 2008-го року, де Яків розповідає про себе і не тільки:

«Мій тато був моїм базисом. Я був надбудовою над татом. Не було б тата, не було б мене не тільки фізіологічно, але й духовно. Бо те, що тато любив, те я чомусь любив. 
 


Він любив дуже-дуже людську простоту і життєву правдивість, доброту в спілкуванні, у взаєминах людських. А не просто в уяві, у казочках якихось. А у житті, яким він жив, бо казав – отак треба жити ‒ у добрі. І не просто у вигаданому добрі, а в реальному, там, де за плугом ходять. 


І мій дід Василь ‒ татів тато ‒ був же в Америці, фермером був. Я тобі колись розповідав. І коли він повертався, тому що тут була вже «народна влада», яка ніби то землю давала…


І він повертався через Японію, через Владивосток, і його там комуністи-більшовики обчистили ‒ всі його долари, які він віз сюди, забрали. І він потім добирався через весь Сибір, через всю Росію. Він добирався більше восьми місяців. На перекладних. Але ж поки він добирався, бабця Агата померла від цих нелюдів… 


Убивали кращих людей, убивали демократів українських, морили голодом українців у 30-ті роки. Ну, все це вже не треба повторювати. 


 
І от дивись… Тоді запитання моє: як у цій величезній катавасії ми могли оте все перевернути? Де б ми могли знайти оцю потугу? 


Та нам потрібно було стати на голову вищими, ніж ми були. Знайти в собі оту внутрішню енергетичну потугу і бути сміливішими.


Українська ідея – це народ України, який є, був і буде першим, найважливішим, починаючи вже за нашої свідомої політичної діяльності, починаючи з Житомира», – написав на своїй сторінці у соцмережі Віталій Мельничук, Житомирський міський голова в 1990–1992 роках, народний депутат Верховної Ради України першого скликання.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here