Home Місто ”Кіборги” 95 бригади розкритикували фільм про оборону Донецького аеропорту. ВІДЕО

\”Кіборги\” 95 бригади розкритикували фільм про оборону Донецького аеропорту. ВІДЕО

158
В ефірі шести українських телеканалів 11 травня транслювали фільм державного виробництва про героїчну оборону Донецького аеропорту.
У студії "5 каналу" перед показом та після нього влаштували обговорення стрічки за участю безпосередніх учасників тих подій – військовослужбовців, добровольців та волонтерів.
В першу чергу ті відмовилися називати представлений фільм фільмом, зауваживши, що це звичайний сюжет із коментарями. Крім цього, на думку "кіборгів" 95 бригади усі сцени у так званому фільмі надто ідеалізовані. Зокрема, на екрані бійці добре екіпіровані у той час як більшість захисників аеропорту не мали навіть нормальної форми, а добровольчі батальйони здобували собі зброю у бою. Також не розповідається, що хлопці в аеропорту могли нормально харчуватися виключно завдяки допомозі волонтерів, адже на державних "сухпайках" можна було лише язву  отримати. Бійці неодноразово згадували й про іншу волонтерську допомогу, без якої б точно не протрималися так довго – тепловізори. Втім, у фільмі для такої інформації місця не знайшлося.
Десантник 95 бригади Євген "Жора" Турчак наприкінці констатував, що загалом "фільм ні про що" і присутні в студії з ним погодилися, додаючи, що іншого від держави вони й не очікували, але навіть поява такого сюжету-репортажу під виглядом  фільму  – це вже значне досягнення.
 
Майор військ спецпризначення у своєму коментарі у фільмі відзначає, що максимально оборону аеропорту тримало близько 120 осіб, а то й менше, враховуючи поранення та втрати. Поряд з цим, бойовики прозвали їх "кіборгами", адже протягом 242 днів не могли здолати, яку б зброю не використовували і скільки б сил не відправляли на взяття терміналів.

До обговорення  в студії "5 каналу" також приєдналися ІЛЛЯ «ХОТТАБИЧ» ЛИСЕНКО – волонтерська група "Екстренна медична служба "Хоттабич", ІВАН «ЮНГА»ТРЕМБОВЕЦЬКИЙ – заступник командира взводу 2го батальйону 95 аеромобільної бригади,  МИКОЛА «БАРІН»ТИХОНОВ, офіцер добровольчого батальйону "Карпатська січ", АНДРІЙ «БОГЕМА» ШАРАСКІН, начальник управління штабу ДУК,  ВІТАЛІЙ ДЕЙНЕГА, координатор громадської ініціативи "Повернись Живим".

Усі вони зійшлися на тому, що у фільмі справедливо центральне місце відведено спецпризначенцю "Редуту", який і зумів налагодити оборону терміналів, розставлялв блок-пости по території, керував операцією і міг за собою повести хлопців.

Микола Тихонов додав, що гарний   і правдивий  фільм про аеропорт  –  це "Добровольці божої чоти" Леоніда Кантера, який по телевізору поки не показують, але презентують по кінотеатрах країни. На його думку, державний фільм про оборону донецького летовища виглядає так, ніби в країні вже закінчилася війна, хоча це лише один момент з війни, що досі триває і нема та не було ніколи ніякого перемир’я, а жодні домовленості ніколи не дотримувалися протилежною стороною.

Юлія ДЕМУСЬ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here