Home Місто У бібліотеці для юнацтва проти того, щоб вона носила ім’я гетьмана Самойловича

У бібліотеці для юнацтва проти того, щоб вона носила ім’я гетьмана Самойловича

140

Присвоїти обласній бібліотеці для юнацтва ім’я гетьмана Івана Самойловича запропонувала Самооборона Житомирщини. Мотивують свою ідею тим, що Іван Самойлович є політичним, державним і військовим діячем, дипломатом, гетьманом Лівобережної України, до того ж — нашим земляком.

Про це йдеться у матеріалі газети «Житомирщина»

У бібліотеці ж, посилаючись на чинне законодавство, для остаточного прийняття рішення вирішили вислухати думку колективу та своїх читачів. За словами працівника бібліотеки Олени Іщук, користувачів Інтернету вони запросили взяти участь у анонімному голосуванні щодо присвоєння обласній бібліотеці імені якоїсь видатної людини. За результатами голосування, у якому станом на 29 січня взяла участь 191 особа, за гетьмана Івана Самойловича віддали свої голоси 15,7% респондентів, за Євгена Концевича — 7,9%, за Валентина Грабовського — 6,8%, за Бориса Тена — 16,2%. Найбільше — 53,4% голосів — віддано за присвоєння бібліотеці ім’я Олександра Довженка.

У самій бібліотеці в анонімному експрес­опитуванні взяли участь 79 читачів. За його підсумками лише троє читачів підтримали ідею присвоєння бібліотеці імені гетьмана Івана Самойловича.

— Ми з братом виросли в обласній бібліотеці для юнацтва, — сказав викладач Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка Ігор Шурпан. — Діти наші також записані до цієї бібліотеки. Коли ж дізнався про те, що книгозбірню збираються перейменувати, здивувався. Навіщо це робити та ще й у такий скланий час?

Ігор Шурпан вважає, що працівники бібліотеки нині опинилися в патовій ситуації. Якщо не прийняти рішення зараз, усе одно через декілька днів чи місяців знайдеться людина, яка, проїжджаючи повз бібліотеку, захоче змінити її вивіску. А безальтернативніть вибору лише обурює.

— Гетьман Самойлович не має ніякого відношення до цієї сфери, — зауважує Ігор Шурпан. — Я не знаю жодної книжки, написаної ним, не знаю жодної бібліотеки, побудованої гетьманом. Можливо, він підтримував культуру, але про це достеменно невідомо. Є ж люди, які мають безпосереднє відношення до книги та бібліотеки. Було б справедливо присвоїти їй ім’я Валентина Грабовського. Тому що він часто бував у цій бібліотеці, виховував молодих поетів. Я багато разів був на його творчих вечорах. Дуже цікава людина була. Твори ж Євгена Концевича мене особисто не вразили. Олександр Довженко жив у Житомирі, викладав. Перша дружина кінорежисера була житомирянкою. На жаль, пам’ять про Олександра Довженка в Житомирі увічнено недостатньо. Наприклад, будинок у якому він жив, знесли, а на його місці побудували ринок. Нині багато хто зацікавлений фільмами Олександра Довженка. Їх оновлюють, адже він зробив значний внесок у розвиток літератури, кіно, української культури загалом.

Колектив бібліотеки пропонує залишити назву бібліотеки без змін. Учасники зустрічі погодилися з тим, що цінність бібліотеки аж ніяк не зміниться від того, як вона буде називатися.

У бібліотеці запевнили, що на заключне обговорення питання, яке раптом стало проблемним, запросять усіх бажаючих.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here