Home Місто У Житомирі відзначили 250-річчя Семінарійного костелу, планують іще відкрити дошку Зигмундові Щесни-Фелінському

У Житомирі відзначили 250-річчя Семінарійного костелу, планують іще відкрити дошку Зигмундові Щесни-Фелінському

125

У Житомирі відзначили 250-річчя з дня заснування Семінарійного костелу Парафії Святого Йоана з Дуклі Римсько-католицької церкви.

Як передає кореспондент УНІАН, на святкування ювілейної дати в храм завітали священнослужителі Архієпископ Мечислав Мокшицький, Римо- католицький архієпископ, ватиканський дипломат, Апостольський Нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон, Архиєпископ Києво-Житомирської дієцезії Петро Мальчук, Єпископ- ординарій Києво-Житомирської дієцезії Римо – католицької Церкви Ян Пурвінський, Єпископ- помічник Віталій Скомаровський, міністр Ордену Братів менших в Україні батько Доброслав Копістерінскій, Архієпископ Житомирський і Овруцький Ізяслав.

На святкуванні прозвучало, що 250 років тому, 26 вересня 1763, в Житомирі утворено францисканський чернечий дім. Спочатку під опікою Св. Іоанна з Дуклі був побудований монастир і дерев’яний храм, який в 1820 згорів. Протягом ХІХ -ХХ ст. приміщення храму використовувалося як кінотеатр, бібліотека, будинок народної творчості тощо.

У 1997 році Ян Пурвінський освятив храм, а в 2006 році францисканцям були повернуті колишні монастирські приміщення, зайняті в радянський час обласним військкоматом.

6 жовтня, в рамках святкування 250-річчя Семінарського костелу парафії св. Йоана з Дуклі на стіні костелу буде відкрито пам’ятну дошку католицькому святому Зигмундові Щесни – Фелінському, якого 11 жовтня 2009 канонізував у Ватикані Бенедикт XVI. Майбутній святий з 1851г. навчався в духовній семінарії в Житомирі, де тепер розташований Семінарський костел.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here