Home Освіта Книжки можуть бути шкідливими для дітей, – житомирські вчителі

Книжки можуть бути шкідливими для дітей, – житомирські вчителі

116

«Читання може бути шкідливим, адже має великий вплив на формування життєвих поглядів та позицій. До вибору книги варто підходити з розумом» ,  – говорить вчитель української мови та літератури ЗОШ №27 Людмила Власенко.

Листопад-літературний

Листопад 2014 року в Житомирі по праву можна назвати літературним. Протягом кількох тижнів у Житомирі проходили літературні заходи. Зокрема, на початку місця відбулися літературні читання у багатьох мистецьких закладах міста. В середині  – форум видавців по області, а в кінці – 18го листопада -розширена прес-конференція «Як зробити читання цікавим?».

До заходів долучилися представники міської та обласної влади, народні депутати, студенти та учні, вчителі та викладачі житомирських навчальних закладів.

Зворотна реакція

Учителі згодом розповіли, як учні відгукувалися про літературні події. «Конференція «Як зробити читання цікавим?» мала продовження на уроках у нас в школі №27. Учителі запитували про враження, а особливо хлопці-учасники із захопленням висловлювали свою думку щодо заходу, цим самим зацікавлюючи інших учнів», – каже Людмила Власенко.

Учитель української мови та літератури наголосила, що школярі під час прес-конференції відкрили для себе багато чого нового. Святом для душі стала можливість познайомитися з нашими житомирськими письменниками(Олегом Левченко та Марією Хімич): «Вони ніколи не знали їхніх імен, і не бачили, які вони є, і що пишуть. До того ж, під час обговорення почули багато назв книг та взяли для себе на замітку. В Житомирі такі заходи потрібні, і чим більше, тим краще».

Проблематика

Загалом проблема читання в Україні стоїть досить гостро. За даними досліджень «Київстар» та GFK, 37% українців читають книжки і готові їх купувати, а 28% – це не потрібно.  До причин відносять високу вартість літератури та наявність альтернатив читання, на кшталт, телепередачі та "сьорфінг" в Інтернеті. Скажемо трохи більше, фахівці в цій галузі пояснюють, що наслідок суспільної кризи та війни – це відсутність книги, відсутність розуміння, що війна йде за людський ресурс та свідомість.

Все починається з дитинства

У вчителів є ще й свої аргументи, чому рівень читання падає. Складна програма Міністерства освіти призводить до того, що учням в школі доводиться багато читати, а обрані твори ще не завжди є цікавими: «Часто дітям не все зрозуміло через вікові особливості. Я як вчитель літератури не завжди згодна з тими творами до вивчення, які пропонує Міністерство. Аби не «вбивати» любов до читання, доводиться на уроках знайомити учнів з сучасною літературою та новинками, робити своєрідну рекламу цікавих книг».

Учителі пояснюють, що любов до книги починається з раннього дитинства –  в родині, в якій є культ книги: «Змусити дитину читати неможливо. Якщо ж з дитинства зацікавити, то в зрілому віці людина сама шукатиме своїх авторів і не буде потреби в рекламі. Похід в книгарню стане святом. Це і є найкраща популяризація».

Що читати?

Опитавши житомирян, організатори заходу Центр Суспільних Комунікацій та телеком-оператор «Київстар» виявили, що житомирянам подобається читати класику, психологічні праці та сучасні твори української літератури. Зокрема, «Майстра та Маргариту» М.Булгакова, «Украдене щастя» І.Франка, роботи Зігмунда Фрейда, Дейла Карнегі та ін..

Цікаво знати: У біографії Стіва Джобса перераховано ряд книг, які вплинули на співзасновника компанії Apple: «Король Лір»  Шекспіра, роботи Платона, «Мобі Дік» Германа Мелвілла, «Дилема інноватора» Клейтона Крістенсена, «Автобіографія йога» Парамаханса Йогананда,  «Свідомість початківця» Сюнрю Судзукі.

Безперечно є ряд улюблених книг і у людей, які винайшли кіно(брати Люмєри),  телебачення( Пауль Ніпкоф) та Інтрент(Джозеф Ліклайдер). Ймовірно, ці ці книги відіграли не останню роль у формуванні ідей та ідеї для винаходів, які сьогодні витіснять книги.

Зі століття у століття, саме завдяки книгам, ми ставали більш розумнішими, розвиненішими, сучаснішими, такими, якими є ми зараз. Читаймо – заради ідеалів, заради нових винаходів.

Ірина Ярмоленко,

Центр Суспільних Комунікацій

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here