Home Освіта Ректор Житомирського агроуніверситету Олег Скидан про виклики, успіхи та досягнення 2017 року

Ректор Житомирського агроуніверситету Олег Скидан про виклики, успіхи та досягнення 2017 року

507

 У червні  2017 року Житомирський національний агроекологічний університет масштабно відзначав 95-річчя, підбиваючи символічні підсумки своєї діяльності на теренах регіону та в країні загалом за цей період.

Наприкінці календарного року ректор ЖНАЕУ Олег Скидан традиційно звітував перед колективом, співробітниками та студентами ВНЗ про виконання умов договору та  роботу на цій посаді.

Не приховує – труднощів та викликів було чимало. Втім, аграрний навчальний заклад зумів не лише зберегти свої позиції, але й зміцнити їх, покращити показники у багатьох рейтингах, тощо. В університеті і надалі дбають про те, аби студенти  могли максимально реалізуватися в навчальній, науковій, культурній та спортивній сферах.  Для них створюють комфортні умови для навчання, проживання і дозвілля. 



Лишень за рік в ЖНАЕУ змогли суттєво оновити матеріально-технічну базу на різних факультетах, облаштувати лабораторії, встановити систему відеонагляду та  відремонтувати ряд аудиторій, туалети, дах навчального корпусу факультету обліку та фінансів (фінансування 1 млн грн з державного бюджету), вхідні групи в гуртожитках і корпусах, фойє. 

Запрацювала нова сучасна їдальня і кафетерій, закупили нові меблі для гуртожитків, встановлено 27 плит для приготування їжі та 16 бойлерів у душових, здійснюється   розвиток Ботанічного саду та дослідного поля, почали зводити нову теплицю,   ведеться активна робота ветеринарної клініки та ферми на базі ЖНАЕУ, проводиться поліпшення технічного стану та благоустрій водойм на території Ботанічного саду (фінансування 1,3 млн грн. з обласного бюджету).



Відзначимо, що у ВНЗ продовжують працювати над підготовкою до  створення еколого-рекреаційного комплексу «Відродження», де буде Центр відновлювальної енергетики (сучасна твердопаливна котельня, комплекс сонячних батарей, біодизельна установка та біодизельний електрогенератор, станція для заправки електромобілів). Вже зараз діє науково-дослідний полігон відновлювальної енергетики, що включає в себе твердопаливну котельню, підстанцію та сонячні панелі.  У 2017 році ЖНАЕУ отримав можливість в рамках «Бюджету участі» створити екосквер (альтанка, сонячний фотомодуль, Wi-Fi зона, озеленення) на Старому бульварі.

Все це потребує коштів, а головне бажання та зусиль. Втім, керівництво Житомирського національного агроекологічного університету  мобілізує та акумулює усі ресурси,  працюючи  по усіх напрямках.  Багаторічні традиції, досвід поколінь, наполегливість і   сучасне бачення та професійне розуміння  подальшого розвитку навчального закладу із використанням передових технологій – так можна нині охарактеризувати той шлях, який обрав  колектив Житомирського національного агроекологічного університету.



«Минув рік, сповнений новими викликами і завданнями. Проте, завдячуючи самовідданій праці колективу співробітників, студентів та усіх друзів Житомирського національного агроекологічного університету, нам вдалося подолати усі проблеми і перешкоди та забезпечити небачений до цього розвиток нашого рідного університету в усіх сферах: навчальній, науковій, економічній, соціальній, гуманітарній. Велика вдячність та глибока шана усім, хто не рахуючись зі своїм часом та не шкодуючи сил працював заради цієї мети», – каже ректор ЖНАЕУ Олег Скидан.  

Нині у  ЖНАЕУ навчається майже 7 тисяч студентів – найбільше серед ВНЗ Житомирщини. Лише за результатами вступної кампанії-2017 студентами ЖНАЕУ стали 2921 абітурієнт. Попри загальну тенденцію до зменшення кількості вступників у країні, в агроуніверситеті за останні роки вдається лише  збільшувати динаміку наборів.  



На сьогоднішній день Житомирський національний агроекологічний університет  готує фахівців за 25 спеціальностями з 15 галузей знань. Зокрема, у 2017 році ліцензовано 5 нових спеціальностей – «Науки про землю», «Комп’ютерні науки», «Міжнародні економічні відносини», «Інформаційні системи та технології», «Галузеве машинобудування». Аби підготовка студентів за різними напрямами відбувалася на належному рівні, ми працюємо над модернізацією лабораторій – відкрили дві нові на факультеті інженерії та енергетики (лабораторія посівних та ґрунтообробних машин та лабораторія машиновикористання у тваринництві), облаштуванням нових ком’ютерних класів, покращуємо матеріально-технічну базу, проводимо практичні та виїзні заняття, екскурсії на базі передових підприємств, компаній та установ області, сусідніх регіонів, ін. У 2017 році вдалося розширити ліцензійні обсяги на спеціальність «Публічне управління та адміністрування», проведено акредитацію спеціальності «Електроенергетика, електротехніка, електромеханіка».
 
За результатами незалежного контролю знань, який проводить ДУ НМЦ «Агроосвіта», студенти ЖНАЕУ різних факультетів мають достатньо високі показники успішності. Ми незмінно працюємо над тим, аби студенти отримували не лише якісні знання та навики з  обраного фаху і диплом, але й могли орієнтуватися на ринку праці. Також значну увагу приділяємо можливостям працевлаштування наших студентів та випускників. На сьогодні актуальною є потреба молодих та амбітних фахівців у новостворених ОТГ.  Вже маємо певні напрацювання   з експертами Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування, які оперують усією кадровою інформацією щодо ситуації  в ОТГ Житомирщини.  Кілька місяців тому підписали угоду з ТДВ «Брацлав» (Вінницька область) й ПАТ «Ельворті» (м. Кропивницький), є певні домовленості зі столичними підприємствами,  нещодавно спілкувалися з датськими інвесторами. Робота не припиняється і на наступний рік маємо не менш амбітні плани».



За словами ректора, протягом року під час ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад 11 студентів вибороли призові місця. Крім цього, безпосередньо на базі ЖНАЕУ було проведено Всеукраїнську олімпіаду зі спеціальності «Лісове господарство», Всеукраїнський зліт учнівських лісництв. У ЖНАЕУ відбулося чотири міжнародні та 18 всеукраїнських конференцій, за результатами яких видано збірники доповідей і матеріалів. Разом з тим, агроуніверсит посилює своє міжнародне співробітництво, що, у свою чергу, відкриває нові можливості для наукової роботи, стажування викладачів і студентів, участь у спільних проектах.

«Майже 700 наших студентів цьогоріч пройшли виробничу практику за кордоном. Маємо партнерів у 12 країнах світу і наступного року до цього переліку має додатися ще кілька. У рамках «Програми обміну педагогічними працівниками» з 1995 року вже 13 викладачів ЖНАЕУ пройшли стажування у США. Лише нещодавно з The Ohio State University повернувся декан факультету економіки та менеджменту Олександр Опалов. Протягом місяця  у Варшавському університеті (Польща) за програмою «Інноваційний університет та лідерство»  перебувала викладач Ірина Литвичнук, а викладач Валерій Журавльов відвідав Інститут математики університету Казимира Великого в Бидгощі (Польща), – веде далі Олег Скидан. –  У грудні команда викладачів   факультету економіки та менеджменту презентувала  результати впровадження освітнього проекту   «Аграрна політика ЄС» у рамках програми Еразмус+ Жан Моне за перший рік. Цей проект покликаний сприяти встановленню тісних контактів у сфері міжнародного співробітництва  між викладачами і дослідниками, студентами та науковими колами, державними органами влади та громадянського суспільства. 


Основна мета  – отримання, засвоєння та розповсюдження знань щодо еволюційних засад, сучасного стану і перспектив розвитку Спільної аграрної політики ЄС. Крім цього, Житомирський національний агроекологічний університет бере участь у Німецько-Українському проекті, який передбачає співпрацю в галузі органічного землеробства.  До слова, на базі   ЖНАЕУ функціонує  Поліський центр органічного виробництва «Полісся Органік», органік школа, проводиться   ярмарок органічної продукції, впроваджено курс «Органічне виробництво», ведеться наукова робота, видаються довідники і посібники на цю тематику. Також вже 5-й рік поспіль  у ЖНАЕУ проходить Міжнародна конференція  «Органічне виробництво та продовольча безпека», що є черговим свідченням  комплексної роботи нашого навчального закладу у напрямку розвитку органічного виробництва на теренах   регіону та країни загалом із залученням закордонного досвіду та кращих напрацювань вітчизняних й іноземних науковців та практиків». 


 
У ЖНАЕУ значну увагу приділяють не лише науковій роботі студентів та викладачів, їх участі у різноманітних проектах, але й залучають до культурних, спортивних, екологічних та волонтерських заходів. За рік в університеті таких було проведено близько 300. 

Зокрема, загальну Спартакіаду серед факультетів (12 видів спорту), Спартакіаду першокурсників (11 видів спорту) та Спартакіаду «Здоров’я» серед викладачів та співробітників університету (5 видів спорту).  Загалом  у ЖНАЕУ працює 18 секцій з різних видів спорту, де підвищують свою спортивну майстерність майже 400 студентів.   В агроуніверситеті навчаються майстри спорту, переможці обласних та всеукраїнських змагань, чемпіони України та світу – Дмитро Луцишин, Євген Колесник, Дмитро Мірошник,  Аліна Богачук, Анна Дроздова, Єгор Фролов, Артем Левченко, Денис Кририлович, ін. Агроуніверситет має волейбольну славу – хороші результати незмінно демонструють чоловіча та жіночі команди університету, а також навчальний заклад приймає змагання з волейболу різного рівня та проводить власний міський турнір пам’яті випускника – загиблого в зоні проведення АТО десантника Дмитра Ільницького. 





За спортивні досягнення та успіхи у навчанні студенти Житомирського національного агроекологічного університету відзначені  стипендіями Президента, Кабміну та міського голови, подяками ректора.

 З нагоди 95-річчя  в 2017 році в університеті заснували відзнаку «Гордість ЖНАЕУ». Таку нагороду вже отримали успішні випускники агроуніверситету,  студенти, а також ветерани праці і нинішні викладачі, які зробили вклад у розбудову навчального закладу. До ювілейної дати було підготовлено та видано тематичне видання про здобутки ВНЗ за цей період.

На території ЖНАЕУ проходить щорічний фестиваль «Свято українського коня», виставка-ярмарок птаховодів і твариноводів,  ін.



 Протягом 2017 року ЖНАЕУ активно долучався до різноманітних заходів профорієнтаційного спрямуванням – ярмарки професій, наукові пікніки, професійні платформи, під час яких демонстрували власні розробки, поширювали серед відвідувачів інформацію про діяльність ВНЗ, можливості і переваги навчання.  Варто зауважити,  під час інформаційно-просвітницького ярмарку професій «Студмістечко-2017»  Житомирський агроуніверситет став лідером серед 20 навчальних закладів за версією учнівських симпатій.




Також студенти і викладачі стали учасниками «Рекорду доброти» і відзначення Днів Європи у Житомирі, підтримують   донорські та екологічні акції,  передають подарунки у дитячі будинки, опікуються маленькими пацієнтами тубдиспансеру та психіатричної лікарні, де восени заклали фруктовий сад.

У ЖНАЕУ підтримують творчих студентів, які мають можливість показати себе під час «Дебюту першокурсників», а надалі виступати на факультетських, університетських та міських концертах, грати у студентській «Лізі сміху», фестивалі КВН Житомирщини, фестивалі Аграрної ліги КВН України, який цьогоріч організовував агроуніверситет, тощо. 



«Намагаємося сприяти всебічному розвитку наших студентів. Вони прийшли до нас не просто здобувати освіту й отримувати знання, саме тут вони роблять свої перші кроки у доросле життя, самоідентифікуються, вдосконалюються,  – підсумовує ректор ЖАНЕУ Олег Скидан. – Багато хто для себе відкриває волонтерський рух, починає займатися певною громадською діяльністю, що бере свої витоки  з можливості бути частиною органів студентського самоврядування, хтось вперше виходить на сцену, відкривається глядачам, а хтось вже приходить до нас титулованим спортсменом. Ми всі велика родина Житомирського національного агроекологічного університету, нас об’єднують не лише його стіни, але й прагнення зробити  свій навчальний заклад кращим.   Якісна освіта, професійне зростання і студента, і викладача, їх співпраця і взаєморозуміння, пошук компромісів та розумних рішень, втілення ідей, комплексна робота із органами влади, представниками сфери бізнесу, міжнародними партнерами –  на сьогоднішній день саме ці орієнтири для нас є визначальними. Рухаємося далі з усвідомленням того, що вже у цьому році нам вдасться зробити ще більше».

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here