Home Освіта У 2016 році абітурієнти зможуть подавати документи на вступ лише в...

У 2016 році абітурієнти зможуть подавати документи на вступ лише в електронному вигляді. ФОТО

170

Про особливості вступної кампанії для абітурієнтів у 2016 році розповіли фахівці під час круглого столу, який провели 17 жовтня у рамках Дня відкритих дверей в Житомирському державному технологічному університеті.

За словами організаторів, участь у заході взяло понад 350 осіб – старшокласники із різних навчальних закладів Житомира і райцентрів області, студенти і випускники коледжів.

Ректор ЖДТУ Петро Мельничук відзначив, що уже кілька років університет активно співпрацює з управліннями освіти міської ради та ОДА. Крім цього, є практика проведення спільних заходів із Вінницьким регіональним центром оцінювання якості освіти. Фактично, технологічний університет взяв на себе соціальну функцію інформування абітурієнтів про усі зміни у вступній кампанії-2016, терміни проведення ЗНО і ДПА та інше.

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку ЖДТУ Віктор Євдокимов повідомив, що з наступного року вступ до вищих навчальних закладів буде здійснюватися за новим єдиним «Переліком галузей та спеціальностей». Деякі звичні назви спеціальностей будуть змінені, тож вступники та їх батьки і вчителі мають бути особливо уважними.

При цьому, зберігається пріорітетність заяв (від 1 до 15), яка була започаткована у цьому році. Подавати заяви можна буде лише в електронній формі, завдяки чому процес прийому документів автоматично пришвидшуватиметься і зникнуть черги біля приймальних комісій. Абітурієнти мають завчасно подбати про надійний інтернет-звязок, зайти на сайт і слідуючи рекомендаціям заповнити бланки та додати відскановані документи. Оригінали залишаються у вступника і він надає їх особисто лише після зарахування.

Важливо, що абітурієнти можуть подавати 15 заяв на 5 спеціальностей, на яких передбачено прийом за державні кошти, зазначаючи їх пріорітетність. Подання заяв на спеціальності, де не передбачено держзамовлення, не обмежується в кількості. Інформацію про наявність «бюджетних» місць на тій чи іншій спеціальності приймальні комісії вузів оприлюднюють перед початком вступної кампанії на своїх сайтах та інших ресурсах і носіях.

Для вступу у 2016 році можна використовувати лише сертифікати, отримані під час ЗНО 2016 року. Термін дії сертифікату – 1 рік. ВНЗ встановлюють мінімальний бал сертифікату, необхідний для вступу у цей заклад. Українська мова і література є обов’язковим конкурсним предметом. Загалом зараховуються результати тестування із трьох предметів. Конкурсний бал вираховується шляхом додавання результатів ЗНО та балів документу про повну загальну середню освіту, поножених на вагові коефіцієнти.

Також можуть враховуватися бали (від 0 до 5 відсотків конкурсного бала) за успішне проходження курсів при ВНЗ, але при умові, що їх обсяг становитеме не менше 150 аудиторних годин, а термін навчання – не менше 3 місяців. Це право абітурієнт може використати виключно при вступі у той вуз, де відвідував курси і лише на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності.

Прийом документів триватиме з 11 по 27 липня. До 1 серпня мають оприлюднити рейтингові списки тих, хто отримав право здобути освіту за кошти бюджету та з урахуванням зазначеного при подачі документів ступеню пріорітетності. До 5 серпня мають подати документи до вузів "бюджетники", а до 10 серпня – ті, хто навчатиметься за кошти фізичних чи юридичних осіб. Їх зарахування проходитиме до 6 та 12 серпня 2016 року відповідно.

Юлія ДЕМУСЬ

 

 


 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here