Home Місто Куди звертатися житомирянам у разі смерті рідних

Куди звертатися житомирянам у разі смерті рідних

985

 Лікарське свідоцтво про смерть видається такими закладами охорони здоров’я: лікарнями, амбулаторно-поліклінічними закладами, диспансерами, пологовими   будинками,  санаторіями, патолого-анатомічними бюро, бюро судово-медичної експертизи.

Згідно з  нормативними документами сімейний лікар  видає медичну форму № 106/о «Лікарське свідоцтво про смерть». Він вносить дані на підставі відомостей з медичної документації, що заповнювалася під час лікування і спостереження померлого пацієнта.  Цю ж форму може заповнювати патологоанатом або судово-медичний експерт на основі відомостей, які він отримав під час вивчення згаданої медичної документації та розтину.

Лікарське свідоцтво про смерть заповнюється у двох примірниках. Один із них видається родичам померлого або особам, які будуть займатися похованням, а інший – залишається у медичному закладі.


Куди мають звертатися близькі у разі смерті людини вдома вдень? 
У разі смерті  людини його близькі мають звернутися до уповноважених працівників органів та підрозділів Національної поліції за телефоном екстреного виклику (102), а також  до сімейного лікаря.

Уповноважені працівники органів та підрозділів Національної поліції виїжджають негайно при надходженні повідомлення про факт смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку за результатами огляду трупа, після з’ясування обставин смерті та за відсутності ознак насильницької смерті чи підозри на таку складають висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання. 
На підставі  даного висновку, попереднього спостереження, огляду  тіла померлого сімейний лікар видає медичну форму № 106/о «Лікарське свідоцтво про смерть».

Куди мають звертатися близькі  у разі смерті людини вдома вночі, у вихідні та святкові дні? 


У разі смерті людини вночі або якщо смерть людини   настала  у вихідний день  (святковий день)  його близькі мають звернутися до  свого сімейного лікаря  на наступний день в години роботи амбулаторій загальної практики-сімейної медицини КП « Центр ПМСД» ЖМР з 8.00 до 20.00. В суботу з 9.00 до 15.00.

Якщо родичі мають звертатися до сімейного лікаря, то чи обов’язково потрібно, аби померла людина мала укладену з ним угоду (декларацію)? 


Звичайно, це бажано, але до 01.07.2019 року не обов’язково.

Чи можна звертатися просто до медичного закладу первинної ланки за місцем проживання померлого?
Свідоцтво про смерть надається за місцем її настання. Видається таке лікарське свідоцтво про смерть лікарем, який спостерігав пацієнта або черговим лікарем КП « Центр ПМСД» ЖМР.

Хто повинен констатувати смерть (зокрема і в Житомирі)?
Констатує смерть  лікар, який  спостерігав за цією людиною, або черговий лікар. 

Хто видає свідоцтво про смерть? Яка процедура одержання такого свідоцтва? Куди звертатися родичам та які при собі мати документи? 


Лікарське свідоцтво про смерть видається лікарем медичного закладу,  що лікував померлого, в тому числі лікарем загальної практики-сімейним лікарем. Для отримання свідоцтва про смерть близькі померлого звертаються до сімейного лікаря.


 При собі необхідно мати:
 – висновок уповноважених  працівників органів та підрозділів Національної поліції щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання,
 – паспорт померлого.

Як діяти, якщо вдома померла молода людина або дитина? 
У випадках смерті дітей у віці 0-6 діб та мертвонародження закладами охорони  здоров’я  заповнюються лікарські свідоцтва про перинатальну смерть (форма  N  106-2/о),  лікарське  свідоцтво про смерть у цих випадках не видається. 


У випадках, коли вдома померла дитина або  людина до 60 років, лікарем, який спостерігав за пацієнтом  вирішується питання направлення  померлого на розтин.

У виняткових випадках свідоцтво про смерть може бути видано лікарем, який встановив смерть тільки на підставі огляду трупа (при відсутності ознак або підозри на  насильницьку  смерть)  та  даних медичної документації  про наявність у померлого при житті хвороб, які в своєму перебігу могли призвести до настання смерті.

Якщо вдома померла людина похилого віку, з хронічними хворобами (наприклад, онкозахворювання).


У разі смерті  людини його близькі мають звернутися до уповноважених працівники органів та підрозділів Національної поліції та до сімейного лікаря.

У випадку, якщо небіжчик хворів на тяжке хронічне захворювання та помер у лікарні:
 – тіло померлого передається в лікарняний морг;
 – після розтину тіла лікарем-патологоанатомом родичам або особі, яка зобов’язалася здійснити поховання, видається лікарське свідоцтво про смерть та довідка про причину смерті;
 – після чого з довідкою про причину смерті, людина звертається до Відділу реєстрації смерті для отримання свідоцтва про смерть.

 – Чи потрібно викликати поліцію?
Потрібно обов’язково. Уповноважені працівники органів та підрозділів Національної поліції за результатами огляду трупа, після з’ясування обставин смерті та за відсутності ознак насильницької смерті чи підозри на таку складають висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання.

У яких випадках потрібно робити патолого-анатомічний розтин?
Паталого-анатомічний розтин проводиться, якщо людина померла в стаціонарі.

У яких випадках призначають  проведення судово-медичної експертизи?


Судово-медичний експерт видає лікарське свідоцтво, коли смерть настала: 
– внаслідок травми, отруєння, дії струму та інших зовнішніх факторів; 
– штучного аборту, який зробили не в медичному закладі; 
– на виробництві;
– раптово у дітей віком до 1-го року; 
– у людини, особа якої не встановлена; 
– внаслідок насильницьких дій.

Якщо свідоцтво про смерть втрачено, особа, яка отримала оригінал свідоцтва, має написати заяву, на основі якого їй буде надано дублікат. Дублікат виготовляється у двох примірниках, один з яких буде виданий родичам померлого (або тим, хто займався його похованням), а інший залишається з заявою, на підставі якої він виданий, у медичному закладі. 

Прес-центр УОЗ
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here