Home Місто Лише близько 6% дітей з інтернатів Житомирської області не мають батьків

Лише близько 6% дітей з інтернатів Житомирської області не мають батьків

164

 Житомирська область першою розпочинає реформування інтернатних закладів. Адже серед 2 тис. 600 дітей, котрі перебувають в таких закладах, лише 160 не мають батьків або опікунів. Соціальні фахівці здійснюватимуть оцінку потреб сімей вихованців інтернатів, щоб визначити можливість повернення кожної конкретної дитини до родини або ж влаштування до сімейних форм виховання.


«Зрозуміло, що питання реформування інтернатних закладів та деінституалізації досить непросте. Проте ця реформа є і буде. У жодній країні в світі, у жодному суспільстві не придумали ще кращого варіанту для розвитку дитини, ніж сімейне виховання», – наголосив заступник голови ОДА Ярослав Лагута під час наради щодо  створення соціальних послуг та проведення оцінки потреб дітей в сім’ях сьогодні, 20 березня.

Деінституалізація на Житомирщині стартує з моніторингу трьох закладів: Романівського дитячого будинку-інтернату, Довбиської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, Ушомирської загально-освітньої школи-інтернату.

У кожній об’єднаній територіальній громаді має бути соціальний фахівець, котрий буде опікуватися дітьми, знати їх родини, допомагати в подоланні складних життєвих обставин, випереджати ці складнощі. Таке завдання перед голова ОТГ області поставив Ярослав Лагута.

«До того, як оптимізувати роботу якогось закладу, реформувати його, потрібно створити певну соціальну послугу, передбачити, куди підуть ці діти, хто буде ними опікуватись. Тому в кожній громаді має бути соціальний працівник, який буде відповідати за долі дітей. Немає жодної країни в світі, яка б систему інтернатних закладів удосконалила так, що можна перейняти досвід і продовжувати», – сказав заступник голови ОДА.

За словами Ярослава Лагути, із 2,6 тис. дітей, котрі перебувають в інтернатних закладах області, лише 160 дітей не мають батьків чи піклувальників.

«Діти, які не мають своїх батьків, і перебувають в інтернатах,  складаю приблизно 6% від загальної кількості. Переконаний, що діти мають бути в родинах. Якщо ж трапляється так, що батьки віддають дитину державі чи області, тобто влаштовують її в інтернат, то мають втрачати на неї права», – запевняє заступник голови ОДА.

Начальник управління освіти і науки ОДА Лариса Шевчук наголосила, що в ОТГ визначений соціальний працівник має провести оцінку потреб сімей кожного конкретного вихованця інтернатного закладу.

«Є можливість під час весняних канікул відвідати родини, подивитися на умови, поспілкуватися з дітьми», – сказала Лариса Шевчук.

Т.в.о. начальника служби у справах дітей ОДА Наталія Пилипчук відмітила, що важливий висновок щодо можливості повернення дитини до виховання у сім’ї. Соціальні працівники на місцях мають виявляти складні життєві обставини у родинах, допомагати їх подолати так, щоб діти залишалися з батьками.

Нагадаємо, що у Житомирі триває тренінг з комплексного оцінювання інтернатних закладів за участі тренерів фонду Lumos з Молдови та Болгарії.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here