Home Місто На Житомирщині за рік скасували чотири незаконні спецдозволи на користування надрами на...

На Житомирщині за рік скасували чотири незаконні спецдозволи на користування надрами на площі 16 тис га

192

  Органами прокуратури Житомирської області на виконання конституційної функції представництва інтересів держави в суді, приділяється постійна увага дотриманню законності, захисту суспільного та державного інтересу при використанні корисних копалин регіону. 

Особливу увагу приділено захисту інтересів держави при використанні корисних копалин загальнодержавного значення з покладами бурштину. Зокрема, до суду скеровано 7 позовів про визнання протиправними та скасування спеціальних дозволів на користування надрами на площі понад 18 тис га, з яких 4 вже задоволено  (площею 16 тис га).

Про це повідомила заступник прокурора області Роксолана Гребенюк, уточнивши, що усього до судуцьогорічпрокурорами скеровано 17 позовів різних категорій з питань раціонального використання надр на площі понад 19 тис га. 


Заступник прокурора області зауважила, що часто надрокористувачі, отримавши спецдозвіл на видобуток корисних копалин, не дотримуються вимог чинного законодавства та не розпочинають протягом двох років розробку родовищ. Це призводить до ненадходження коштів до місцевих бюджетів, стримування інвестицій та неможливості передати такі дозволи іншим компаніям, спроможним організувати розробку родовищ у визначені законодавством терміни. 


«Прокуратура принципово реагує на такі факти та у судовому порядку припиняє право користування надрами недобросовісним підприємствам. Зокрема, до суду скеровано 4 позови наведеної категорії щодо родовищ площею 73 га, з яких два позови (родовища площею 39 га) вже задоволено. Крім цього, триває розгляд ще 2-х позовів щодо скасування протиправних рішень органів місцевого самоврядування про надання погоджень на видачу спеціальних дозволів на користування надрами з метою видобутку рідкоземельних металів на площі понад 300 га», – розповіла Роксолана Гребенюк.


Прокурор також зауважила, що один з таких кар’єрів, в порушення вимог природоохоронного законодавства, передбачається розмістити в межах охоронної зони Поліського природного заповідника загальнодержавного значення. 
Органи прокуратури рішуче протидіють нераціональному використанню земельних ділянок, отриманих для здійснення видобутку корисних копалин. 


«Йдеться про те, що підприємства, спеціальні дозволи яких анульовані через різні порушення, навмисно не повертають земельні ділянки державі, хоча використовувати їх для подальшого видобутку бувші надрокористувачі не мають права. За таких обставин прокурори через суд зобов’язують підприємства повернути ділянки та, у разі наявності заборгованості, сплатити його у повному обсязі. Цьогоріч до суду скеровано 4 позови відповідної категорії щодо земель площею майже 70 га, з яких 2 наразі задоволено (площею понад 15 га)», – повідомила Роксолана Гребенюк.


Органи прокуратури й надалі будуть принципово реагувати на факти порушення інтересів територіальних громад регіону, стояти на захисті державних інтересів та сприяти раціональному і законному використанню корисних копалин Житомирщини.


Прес-служба прокуратури Житомирської області 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here