Home Місто У Гідропарку в Житомирі зріжуть близько 200 дерев

У Гідропарку в Житомирі зріжуть близько 200 дерев

297

Безпека життя і здоров’я людей та максимальне збереження зелених насаджень . На цьому наголосив заступник директора КП «Парк Житомирської міської ради Юрій Рогозинський, коментуючи видалення хворих та аварійних дерев у міському Гідропарку.

«Багато різних думок, інформації з’являється, коли люди бачать зрізані дерева. Звичайно, це болісно, адже з дитинства ми знаємо скільки потрібно часу, щоб виросло дерево, яке буде давати плоди або просто радувати око. Але, на жаль, дерева не вічні, вони хворіють, потребують догляду. Ми живемо у час кардинальної зміни клімату, коли зміщуються кліматичні пояси. Через що країни помірного клімату, у тому числі, Україна втрачають велику кількість лісових насаджень. Через зміну клімату соснові ліси гинуть від жуків-короїдів. Єдиний спосіб призупинити масове поширення шкідника і врятувати хоча б частину деревини – вирізка фаутних дерев. Сосни не підлягають кронуванню. Якщо вже жук-короїд пошкодив сосну, вилікувати таке дерево неможливо. І хвороба дуже легко може перейти на інше дерево», – розповідає Юрій Рогозинський.

«Рішення про видалення або кронування дерев одноосібно ніхто не приймає. Все відбувається відповідно до чинного законодавства. Рішенням виконавчого комітету від 16 травня 2018 року затверджено склад Комісії з обстеження зелених насаджень на об’єктах природно-заповідного фонду у м. Житомирі. І саме цією комісією складається акт обстеження земельних насаджень, у якому зазначається які і чому саме ці насадження підлягають видаленню або ж кронуванню. У минулому році було обстежено 389 дерев, які перебувають у незадовільному, сухостійному або ж фаутному стані. Фаутні дерева – це дерева з пошкодженнями та вадами стовбурів різного походження. Рішенням комісії від 7 червня 2018 року визначено, що 197 з обстежених дерев підлягають зрізуванню, 61 дерево – кронуванню (видаленню гілок і крони дерева з метою недопускання повного усихання рослини), 137 – санітарному обрізуванню гілок. Видаленню підлягали хворі дерева, а кронуванню та санітарній обрізці гілок – ті, які ще можуть відновитися, а також, ті, які несуть потенційну небезпеку життю та здоров’ю людей», – каже заступник директора КП «Парк, зупиняючись саме біля місць зрізаних дерев.

Серед таких дерев багато сосен, але є й інші дерева із пошкодженою кроною та стовбуром. Біля пішохідних доріжок окремо зібрані гілки дерев, які могли впасти на перехожих (і не лише під час вітру, адже дерева у Гідропарку досить поважного віку і, звичайно, є багато старих гілок). Дерева, які підлягають вирубці, позначені червоним кольором – літерою «Х», санітарному очищенню – червоною літерою «С», кронуванню – червною рискою. Не зрізатимуть дерева на центральній алеї – позначені червоною літерою «С» дерева лише підлягатимуть очищенню від застарілих (хворих) гілок. Зрізані дерева, гілки дерев нікуди не відвозять, їх використовують для опалення адміністративних будівель КП «Парк».

«У цьому році з метою обстеження дерев, видалення, санітарного очищення та кронування зелених насаджень на об’єктах природно-заповідного фонду у м. Житомирі передбачено 195 тис. грн. Ці кошти не дозволятимуть повністю вирішити існуючи проблеми зелених насаджень. Але вже на сьогодні зроблено чимало – максимально очищені дерева біля пішохідних доріжок, завдяки своєчасному зрізанню хворих та кронуванню дерев збережено життя сотням інших дерев. Наш не лише професійний, а, насамперед, громадський обов’язок – зберегти унікальний куточок Житомира – міський Гідропарк, поповнивши його новими видами зелених насаджень для наших нащадків», – переконаний заступник директора КП «Парк Житомирської міської ради Юрій Рогозинський.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here