Home Місто У Житомирі з’явився Центр енергоефективності громад

У Житомирі з’явився Центр енергоефективності громад

139

У Житомирі  18 травня відкрили Центр енергоефективності громад, який було створено за підтримки проекту Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду «Усунення перепон для залучення інвестицій у підвищення енергоефективності громадських будівель у малих і середніх містах України на основі моделі ЕСКО» та ініціативи Програми малих грантів «Центр енергоефективності – платформа місцевого сталого розвитку».

Участь у заході взяли представники  ПРООН, керівник апарату Житомирської ОДА Олексій Шатило, ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан, проректор з наукової роботи та інноваційного розвитку Людмила Романчук, викладачі та студенти цього закладу вищої освіти, учні гімназії № 23, партнери Центру  – мережа ОГС «Зелена Житомирщина», ГО «Школа Екосервісу»,   департамент економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва   ОДА, інші.

Після виступів почесних гостей та символічного перерізання стрічки відбулася екскурсія Центром, а також тренінг "Енергоефективність та енергоменеджмент: нові підходи та інструменти для місцевих громад".


Зокрема, ключовими питаннями тренінгу, який відвідали викладачі факультету інженерії та енергетики ЖНАЕУ, були: 
-енергосервіс різних рівнів (регіони, райони, міста, села/селища, об’єднані територіальні громади), 
-енергоефективність державних об’єктів, громадських будівель, 
-нові інструменти підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках,
-енергоменеджмент, основи функціонування.


Також у Центрі енергоефективності громад для студентів Житомирського національного агроекологічного університету провели екологічну гру «Зелений менеджер».


Нагадаємо, що першочерговими завданнями Центру є впровадження енергоефективних заходів, дослідження, розробка та впровадження проектів енергоефективності на комунальних об’єктах громад, а також навчання, підвищення рівня знань. Це актуально і для приватних помешкань, і для бюджетної сфери, і для комерційних та промислових будівель.


Планується, що центр узагальнить на своїй базі діючі зразки технологій та матеріалів, що допоможуть покращити комфорт та знизити енергоспоживання для того, щоб споживачі могли вибрати оптимальний варіант для своєї будівлі. Попереду – проведення навчальних семінарів, візитів, тренінгів з питань енергоефективності в будівлях, енергоменеджменту. 


 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here