Home Місто В Житомирській області понад 35 тисяч людей хворіють на цукровий діабет

В Житомирській області понад 35 тисяч людей хворіють на цукровий діабет

126

Всесвітній день боротьби з діабетом, який відзначають 14 листопада, покликаний підвищувати інформованість населення про небезпеку стрімкого розповсюдження цього захворювання в світі та важкі ускладнення. Цукровий діабет належить до трійки захворювань (атеросклероз, рак, цукровий діабет), що найчастіше призводять до інвалідизації та смерті населення.

За офіційними даними ВООЗ, у світі на цукровий діабет хворіє понад 347 млн. осіб. Міжнародні експерти констатували, що в 2010 р. 3,4 млн. осіб померли від наслідків підвищеного вмісту цукру в крові. При цьому захворюваність щорічно на 5-7% зростає в усіх країнах світу. За прогнозами, що оприлюднила ВООЗ, у 2030 році діабет займатиме сьоме місце серед основних причин смертності населення.

Діабет – це хронічне захворювання, що розвивається внаслідок стійкого підвищення рівня вмісту глюкози в крові людини. Причиною захворювання є порушення обміну речовин, що полягає у нездатності підшлункової залози виробляти інсулін або внаслідок неефективного його використання організмом. Як наслідок, підвищений рівень цукру в крові призводить до серйозних ушкоджень багатьох систем організму, особливо нервової і кровоносної.

На сьогодні відомо кілька типів діабету. Серед них найбільш розповсюджені два: І тип – як правило, розвивається в дитячому та підлітковому віці і продовжується усе життя, при цьому чітко простежується спадкова схильність. Лікування хворих на цей тип діабету полягає у введенні інсуліну, що нормалізує обмін речовин в організмі хворого;

ІІ тип – характеризується найбільшою розповсюдженістю у сучасному світі: понад 90 % зареєстрованих випадків діабету припадає на ІІ тип. Зазвичай захворювання розвивається у зрілому віці внаслідок нераціонального харчування, підвищеної маси тіла, стресових ситуацій та низького рівня фізичної активності. Лікування цього типу діабету, в першу чергу, полягає у докорінному внесенні змін до способу життя, основною метою якого є формування оптимального балансу речовин. Діабет ІІ типу називають «хворобою цивілізації». Збільшення рівня доходів у населення призводить до урізноманітнення раціону харчування та неконтрольованого споживання у значній кількості вуглеводів та жирів на тлі зниження фізичної активності – все це призводить до стимулювання вироблення великої кількості інсуліну і неефективного його використання організмом. Як наслідок, порушується обмін речовин і розвивається цукровий діабет.

На даний час у Житомирській області зареєстровано 34208 хворих на цукровий діабет, з них 34026 дорослих та 182 дитини. Однак, ця цифра може бути відкоригована, якщо врахувати осіб з досі невиявленими формами діабету.

Вагомим фактором у боротьбі з цукровим діабетом є профілактика та раннє виявлення захворювання. Популяризація здорового способу життя та раціонального харчування відіграють провідну роль у попередженні діабету.

Проблема захворюваності на цукровий діабет зберігає свою актуальність в усьому світі. У США це захворювання набуває рис справжньої епідемії. І не дивно. Адже переважна частина населення харчується фаст-фудами та вживає велику кількість солодкої води. Приготування домашніх страв для розвинутих країн стає справжньою розкішшю. Білково-вітамінний тип харчування стрімко замінюється на вуглеводно-жировий, що є провідним фактором ризику виникнення цукрового діабету. Сучасна українська кухня дуже різноманітна, і надто калорійна. Однак, традиційні українські страви, як правило, містять багато корисних продуктів харчування: овочів, круп, фруктів тощо. Дієтологи стверджують, що доки українські господині готуватимуть борщ – нашій нації нічого не страшно.

Раціональне харчування, фізична активність, уникнення стресових ситуацій – допоможуть зберегти наше здоров’я. Однак, контролювати вміст цукру  в крові зайвим не буде.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here