Home Місто За дезертирство у Житомирскій області засуджено 136 військовослужбовців

За дезертирство у Житомирскій області засуджено 136 військовослужбовців

167

В Житомирській міськраді під час заходу «Налагодження співпраці громадських об’єднань ветеранів з правоохоронними органами та місцевими органами влади» 26 лютого військовий прокурор Житомирського гарнізону Антон Войтенко розповів про дизертирство серед військовослужбовців.

Зокрема, за його словами, минулоріч прокуратура розслідувала тисячу кримінальних проваджень за фактом самовільного залишення військовими своїх частин. Було засуджено 136 осіб. Дезертирство, каже Войтенко, більш поширене серед мобілізованих бійців, а також наголошує, що такі дії можна сісти в тюрму на 4-10 років відповідно до ст.407 та 408, доповнення до яких посилюють кримінальну відповідальність за вчинення подібних злочинів в умовах особливого періоду.

Прокурор також повідомив, що наразі розшукується ще 400 військовослужбовців, частина з яких – це ті, хто не залишив Крим після окупації півострова.

«Якщо злочин, у тому числі дезертирство, був здійснено військовслужбовцем у зоні АТО, то цією справою займається спеціальний орган – прокуратура АТО. Ми у свою чергу займаємося тими випадками, коли військовий самовільно залишає частину на території Житомирської області», – пояснив Антон Войтенко.

Присутні на зустрічі представники ветеранських громадських організацій звернули увагу Войтенка на те, що деяких військових у дезертирстві звинувачують безпідставно, адже вони виконували завдання у зоні АТО, потім продовжували службу в частині, а перед демобілізацією отримали звинувачення за статтею. Враховуючи цю інформацію, Войтенко погодився співпрацювати з активістами, аби в подальшому уникнути можливих непорозумінь.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here