Home Місто ”Завжди вимагаю більшого від себе”, – поліцейська, чемпіонка Європи з кунгфу Вероніка...

\”Завжди вимагаю більшого від себе\”, – поліцейська, чемпіонка Європи з кунгфу Вероніка Кратюк

182

 Вероніка Кратюк, учасниця проекту «Жінки незвичайних професій», який реалізується за підтримки БФ «Український жіночий фонд», у 2017 році поповнила лави правоохоронців Житомирщини. Навесні у складі збірної України Вероніка виборола першість на Чемпіонаті Європи з кунгфу.


Вольова, принципова, амбітна –  ці якості характеру капралу  поліції Вероніки Кратюк помітні одразу.  Інспектор відділу професійної підготовки управління кадрового забезпечення ГУНП в Житомирській області ставиться до виконання обов’язків серйозно та відповідально, оскільки робота в поліції – її давня мрія. Завдяки сильному характеру та цілеспрямованості мрія стала реальністю, а прагнення стати професіоналкою своєї справи мотивує дівчину у роботі.

«Я по життю боєць. Таке сама в собі виховала і звикла до цього. Маю щоденно працювати над собою, тренувати тіло й міцніти духом, не шкодуючи зусиль. Як би тяжко не було, вставай і йди далі! Рук опускати не можна! Це принципи, за якими працюю, живу і  рухаюсь уперед. Я завжди вимагаю більшого від себе», – розповідає Вероніка про себе.

З дитинства Вероніка захоплювалась не спортом, а  англійською мовою. Тож обрання вишу та подальшого фаху не складали особливих труднощів  та не викликали сумнівів. Оскільки вивченням мови дівчина займалась з дитинства, вона без проблем вступила до Житомирського державного університету ім. Івана Франка на факультет іноземної філології. І тут у житті майбутньої перекладачки з’явився спорт. Спочатку це було звичайне прагнення здорового способу життя –  альтернатива заняттям з фізкультури.

«Я обрала для себе секцію з карате. І несподівано зрозуміла, що мені подобається. У мене був результат, мене хвалили, але раптом цього стало замало. Я зрозуміла, що хочу справжньої боротьби, спарингу, хочу відчувати власну силу, бій із суперником й цілковиту перемогу над ним, а не гру у кількість набраних балів», – згадує спортсменка.

Через шість років дівчина відкрила для себе інший напрям бойових мистецтв – кунгфу, а згодом стала вихованкою гуртка з Ушу Саньда (розряд кунгфу) міського культурно-спортивного центру Житомирської міської ради.

«Багато в чому я зобов’язана своєму тренеру Володимиру Літвінчуку, Майстру спорту з кунгфу. Увесь цей час він докладав багато зусиль, вірив у мої здібності і підтримував у найскладніші періоди. Зневіра змінювалась спортивною злістю, моя участь у різного роду змаганнях мала успіх, а я отримувала  перемоги і звання», – каже сьогоднішня Майстер спорту України та чемпіонка Європи з кунгфу.

Однак поряд із спортивними досягненнями ця неймовірно цілеспрямована дівчина плекала ще одну несподівану мрію: розуміння власної фізичної снаги та внутрішня енергія, загострене почуття справедливості та чесність перевернули з ніг на голову колишні погляди на професійну діяльність. Тож майбутня перекладачка зрозуміла, що може бути корисною для інших та  допомагати людям. У 2012 році вона спробувала себе у ролі кандидатки на службу в органах внутрішніх справ, але перша спроба не виявилася вдалою. Але людину зі спортивним характером важко зупинити, тому через п’ять років, здобувши нові спортивні звершення, вона знову взяла участь у конкурсному відборі у нову поліцію. І все вдалося так, як хотілося.

Вероніка почала свій службовий шлях на посаді поліцейського сектору реагування патрульної поліції. Згодом вона долучилась до колективу підрозділу професійної підготовки управління кадрового забезпечення і тепер сама проводить тренувальні заняття з діючими поліцейськими.
Спортивний досвід допомагає їй у роботі, а ті, кого тренує дівчина-інструктор розуміють, що вона дійсно знає свою справу.

Про перемогу на Чемпіонаті Європи Вероніка розповідає: «Це був 3-й відкритий Чемпіонат Європи, що проходив у м. Єревані (Вірменія). Я брала участь у ньому у складі збірної України і виступала у розряді Ушу Саньда проти росіянки. Суперниця була на п’ять років старшою за мене, є професійною спортсменкою з доволі серйозною й достойною підготовкою. А  перемога дісталась мені. І загалом спортсмени нашої збірної – одні із найсильніших. Нам є ким і чим пишатися.  Що ж стосується мене, то я не зупинятимусь. Знаю, що можу більше. Тому після Європи завоюю і світ».

Характер чемпіонки та переможниці спонукає  Вероніку не тільки до бажання досягнути успіху у спорті, а й вдосконалювати професійність, відповідально ставитись до виконання службових обов’язків.

За словами Арсена Авакова, сьогодні  у лавах української  поліції працює близька 50 000 жінок. Просування принципів гендерної рівності в життя дає можливість багатьом жінкам обирати професію, не зважаючи на  стереотипи чи упередження щодо ролі та місця жінки у соціумі. Вероніки Кратюк – професіоналка, яка щоденно доводить свою ефективність та професіоналізм.

Вероніка не вважає себе особливою, тому що просто добросовісно виконує свою роботу. Для неї це норма. Участь у проекті «Жінки незвичайних професій» зацікавила її тому, що гендерний баланс в усіх сферах життя вона дійсно вважає важливим. «Мені казали, що поліцейська – не «жіноча» робота, але я вважаю, що ми нарівні з чоловіками несемо службу та захищаємо закон».  


Відділ комунікації поліції Житомирської області
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here