Home Політика Житомирський лабораторний центр отримав перші тести на коронавірус від українського виробника

Житомирський лабораторний центр отримав перші тести на коронавірус від українського виробника

185

Житомирський обласний лабораторний центр отримав перші тест-системи для виявлення коронавірусної інфекції COVID-2019 українського виробника.

Цю інформацію підтвердив директор лабораторного центру Зіновій Парамонов.

Таких українських тестів надійшло 600 штук на Житомир та Київ.

В Житомирській ОДА повідомили, що поки їх ще тестуватимуть.

«Це поки що лише бета-версія тестів. Вони надійшли від Національної медичної академії імені Шупика. Наразі вони поки що тільки тестуватимуться та досліджуватимуться. Необхідно розібратися, чи вони працюватимуть краще, тобто показуватимуть точніший результат, ніж ті самі китайські тести для лабораторних досліджень», – пояснив прес-секретар голови ОДА Юрій Мельник.

Про нові тест-системи розповіла старший науковий співробітник інституту молекулярної біології та генетики НАН України Оксана Півень.

За її словами, Національна академія наук України отримала з великою затримкою незначне фінансування для роботи зі створення й виробництва тест-систем, а ІМБГ НАН України перші виготовлені партії «Тест-системи для діагностики коронавірусу COVID-19» (на 600 аналізів) передав для використання до Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України та до Центру громадського здоров’я МОЗ України в місті Києві.

Як виявилося, собівартість аналізу однієї людини українськими тестами становить 250 гривень. Тобто це дешевше, ніж вартість імпортних тестів. 

«Хочу зазначити, що ми науково-дослідна установа. Ми не є виробництвом. Але попри те, що ми є розробником, наші колеги можуть виготовляти 10 тисяч тестувань протягом 10-12 діб. Наш інститут вже зробив 600 тест систем, які були передані Центру громадського здоров’я в Житомирській області та Києві», – сказала науковиця.

Натомість, під час брифінгу заступниця голови ОДА Наталія Остапченко заперечила надходження тестів від українського виробника.

Нагадаємо, у Житомирі фахівці кафедри вірусології допомагають лабораторному центру налаштувати обладнання для роботи з тестами різних виробників.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here