Навесні багато житомирян та жителів області мають симптоми сезонної алергії. Це поширене захворювання, яке виникає на фоні квітучих рослин та збудників алергії, що перебувають у повітрі.

За словами лікарів, у цьому році погода була нестабільна, що призвело до зміни термінів цвітіння багатьох рослин. Це спричинило посилення проявів алергії у багатьох людей, які раніше не стикалися з цим захворюванням.

«Поліноз – це захворювання дихальних шляхів, очей та носа, яке починається від ранньої весни і триває до пізньої осені. Його викликає пилок, який може з’являтися у різний період часу під час цвітіння рослин, таких як амброзія, ліщина, береза, вільха, ясен та навіть дуб. Це саме виникає через алергічну реакцію організму на пилок.

Серед симптомів полінозу можна відзначити закладення носа, слизотечу, ринорею (виділення слизу з носа), кашель та почервоніння слизових оболонок. Це все дуже великий дискомфорт, який спричиняє для людини незручності, а також впливає на якість життя. Тобто, людина страждає в цей період часу», – розповіла Вікторія Івчук, сімейна лікарка.

Лікарі нагадують і про перехресну алергію, оскільки це досить поширена форма алергії, коли імунна система реагує на певні речовини, які присутні в деяких продуктах або речовинах, схожих на алергени. Якщо людина має алергію на один алерген, наприклад, пилок берези, то вона може реагувати на інші алергени, які містять речовини, схожі на білки березового пилку. Ці алергени можуть міститися в харчових продуктах, лікарських препаратах, косметиці та інших речовинах. Перехресна алергія може бути дуже небезпечною, оскільки може призвести до серйозних алергічних реакцій, таких як анафілаксія.

«Якщо ми говоримо про березу і фруктові дерева, вони мають схожість свого білка. Тому людина в подальшому може мати алергію на цвітіння розоцвітів. І якщо людина вживає яблука або фрукти, до яких є перехресна алергія, то алергічні прояви будуть набагато сильнішими. Рекомендації для таких людей, які мають поліноз до пилку берези – краще у цей період часу не вживати фруктів, таких як груші та яблука», – додає лікарка.

Щоб запобігти посиленню симптомів алергії, лікарі рекомендують дотримуватися деяких правил. 

Зокрема, слід уникати контакту з алергенами, відвідувати лікаря та дотримуватися його рекомендацій щодо прийому лікарських засобів. Також варто обмежити вуличні прогулянки та перебування на природі у період цвітіння рослин. Крім того, є деякі прості поради, які можуть допомогти позбутися від симптомів алергії. Наприклад, рекомендується частіше провітрювати преміщення та використовувати спеціальні фільтри для повітря, зменшити вживання алкоголю та куріння, забрати з кімнати текстильні вироби, які збирають пил та інші алергени.

«В першу чергу, ми знаємо, де ці рослини ростуть. Чим менше буде контакту з пилком рослин, тим менше буде проявів самої алергії. Якщо зараз весна і є ліс з вільхою та березою, краще його не відвідувати. Загалом, в цей період часу носіння маски має ефективне значення, тому що віруси через неї проникають, а пилок – ні. Він все ж таки затримується, тому маска має здійснювати захисний процес, хоча б на вулиці. Це може ефективно захистити людину від контакту з пилком», – розповіла Вікторія Івчук.

Алергія є поширеною проблемою у світі, і її поширеність зростає з кожним роком. Люди можуть мати алергічну реакцію на різні речовини, які входять у контакт з їхнім організмом, і це може призвести до різних симптомів, від легких до життєво небезпечних. Тому дуже важливо дотримуватися рекомендацій лікарів та звертати увагу на можливі перехресні алергії, які можуть з’явитися у результаті використання деяких продуктів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here