Home Кримінал На Житомирщині штрафуватимуть за букетики з підсніжників

На Житомирщині штрафуватимуть за букетики з підсніжників

886

На Житомирщині штрафуватимуть за зірвані червонокнижні квіти. Про початок операції «Первоцвіт-2022» повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

У рамках цієї операції, проводитиметься робота щодо попередження випадків незаконної торгівлі та знищення рослин, занесених до Червоної книги.

«У Поліських лісах ось-ось зацвітуть первоцвіти: підсніжники, проліски, крокуси, шафран, сон-трава, анемони, примула, горицвіт та інші. На жаль, їх часто збирають, складаючи у букети і вже скоро, особливо напередодні весняних свят, на вулицях, ринках та трасах з’являться продавці Червонокнижних весняних квітів», – йдеться на сторінці екоінспекції.

Торгівля первоцвітами (як продаж так і купівля) є порушенням законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших.

Що загрожує правопорушникам:

  • ст. 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу» передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн;
  • за ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.881 КУпАП);
  • за один екземпляр незаконної зірваної Червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Нагадаємо, у Житомирській області незаконно вирубали дерев на 300 тис. грн.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here