Тисячі відпочивальників приїжджають на Дружбівський кар’єр з усіх куточків України після публікацій фото із нової туристичної локації, яку вже прозвали житомирським Памуккале. Кар’єр зацікавив і дайверів зі столиці.

Переконалася у популярності нової локації і кореспондентка “Першого житомирського“.

Кварцитові гори, бірюзового кольору вода, старий ліс і майже дика природа – це сьогодні Дружбівський кар’єр із пляжем “каньйон”.

Їхати до місцевих Мальдів (як ще їх називають) – 150 кілометрів від Житомира, що по часу, враховуючи стан доріг, буде 2-2,5 години. Автобуси напряму туди не їздять.

По обидва боки траси відпочивальники часто зупиняються, щоб зробити фото у соняхах.

Орієнтуватися можна на село Радовель (саме сюди їдуть працювати не лише з України, а й різних куточків світу) Олевського району.

Після того, як минете Радовель,  хороша дорога закінчиться, до смт Дружба – каміння та ями. Неподалік від водойми простягається справжній зелений тунель, як “тунель кохання” на Рівненщині.       

Навігатор вперто повідомляє, що ви прибули на місце призначення. Однак навкруги тиша і ліс. Якщо розгледіли пагорби – йдіть туди, звідти розкривається мальовничий краєвид: білі скелі і бірюзова вода.

Парковка, організована самими відпочивальниками, – за смт Дружба, зверху на скелях. У вихідні вона майже повністю заставлена автівками.

Відпочивають тут по-різному: купаються і засмагають, фотографуються і досліджують скелі, готують і встановлюють палатки.

Самі ж відпочивальники захопливо розповідають про це місце:

“Була у Залізничному порту – море заповнене медузами. Гроші викинуті на вітер. А тут чиста магія, краса не гірше, ніж у Туреччині.  Майже “все включено”, тільки до місцевого магазина далеко (жартує, – ред.). Їхали з Києва. Дороги, звісно, не ідеальні, але і місце нове. Тепер ніяких морів”, – говорить жителька столиці   Олена.

“Ми з Білокорович, що в Олевському районі. Дізналися з інтернету, хоч і живемо не далеко. Стало цікаво, чкурнули сюди і не пожалкували. Очам не віриться, що така краса тут, на Житомирщині”, –  розповідає відпочивальниця Тетяна.

“Я із Херсону. Наші моря не в ідеальному стані, медуз багато та і набридло вже.  А тут час зупинився, хочеться купатися, засмагати, тіло і душа відпочиває”, – ділиться враженнями Катерина.  

Житомиряни теж у неділю 8 серпня були на цьому кар’єрі. Зокрема, житомирянка Галина приїхала з сім’єю:

“Усім задоволені! Тут, не наче в Греції, так само гарно і хочеться насолодитися такою красою”.

“Я з Житомира. Прочитав, новину в інтернеті про це чудове місце. Зібрав друзів, і приїхали. Не шкодую, вже покупався, водичка супер. Тепер буду приїжджати сюди частенько. Чудове місце для того, щоб відпочити від міської метушні”, –  ділиться  житомирян Олег.

Навіть з жителі Дніпра, надивившись фото, приїхали на Житомирщину.

“Ми  з Дніпра, побачили в інтернеті світлини і приїхали. Тепер, кайфуємо від такої краси. І чому Житомирщина ховала таку красу?”, – говорить Дмитро.

“Ніколи не думала, що на Житомирщині знайду місце, яке складе конкуренцію грецьким краєвидам. Тепер, будемо приїжджати сюди зі столиці на вихідні з палаткою”, – ділиться планами Олена.

“Ми натрапили на світлини у Фейсбуці й одразу загорілися бажанням поїхати.  Були за кордоном, скажу, що сьогодні в Україні побачили більше, ніж за її межами. Тут вперше і точно не востаннє”, – говорить житель Бучі Андрій.

Місцеві жителі бідкаються про те, що такий раптовий  наплив туристів  призведе до засмічення території та забруднення води.

“Раніше це була калюжа. Води мало було, та і красою це місце не вирізнялося. Проте, цього року вода піднялася і стало прекрасно. Дивлюся, в останній тиждень: машина за машиною. Вчора  з сім’єю приїхали поплавати, а людей сотні. Все автівками обставили. Багато палаток, вже сміття на березі лежить, пляшки.  Шкода, що  деякі люди не дбають про свої скарби.  Візьми сміттєвий пакет та викинь, а не в воду чи на околиці.  Не варто нищити! Нехай собі буде така краса, самій любо прийти та насолодитися. Тому прошу Вас, шановні відпочивальники прошу: привозьте сміттєві пакети і забирайте сміття, дотримуйтеся чистоти – це ж диво Житомирщині, яке варто зберегти”, –   скаржиться жителька смт Дружба Галина.

Так виглядав кар’єр у минулому році
У 2021 р. кар’єр не впізнати

Крім туристів, на пляжі і дайвери столичного дайвінг-центруArgodive, які досліджували підводний світ кар’єру.   

“Рік тому це була звичайна калюжка. Глибина 16 метрів. Кар’єр на вигляд молодий, років 32. На дні нічого особливого:  каміння, ялинки та берізки.  Детальніше можна буде подивитися у нашому фільмі, який вийде через місяць. Хоча, навряд  чи тут щось цікаве на дні знайдемо”.

Даййвери і місцеві розповіли “Першому житомирському” про інші не менші цікаві місця поруч. Про ще один кар’єр із горою-насипом розкажемо в наступному матеріалі.

Читайте також: Кар’єр із бірюзовою водою за 100 км від Києва і Житомира – ще одна локація для туристів

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here