Home Місто Медик та боєць 30-ї бригади отримали ордени ”Народний герой України”

Медик та боєць 30-ї бригади отримали ордени \”Народний герой України\”

394

В Чернівцях 26 брезня відбулася 14-а церемонія нагородження бійців, волонтерів, лікарів, капеланів народною нагородою.

Зокрема, орден "Народний герой України" отримали Крот Олександр та Іван Винник з 30-ї бригади.

"Капітан Крот Олександр в складі 1 батальйону 30-ки вже понад 8 років. Завжди компетентний у всіх справах, що стосувалися лікування особового складу до війни, а під час війни він не лише лікував, а й рятував життя та здоров’я своїм бойовим товаришам. В складі батальйону він пройшов найгарячіші точки Донбасу – Савур-Могила, Степанівка, Міусинськ, Червона Поляна, Лутугине, Рідкодуб, Вуглегірськ, Дебальцеве, Миронівське, Луганське. За весь час, надав допомогу приблизно 400 бійцям, як свого підрозділу, так і 95, 51, 128 бригадам, національній гвардії та добровольчим батальйонам.

Під час артилерійських обстрілів під прицільним шквальним вогнем незаконних збройних формувань надавав допомогу пораненим та проводив евакуацію до медичних закладів. На момент переміщення до населеного пункту Міусинськ(серпень 2014) був змушений надавати долікарську та лікарську медичну допомогу сам, так як придана лікарсько-сестринська бригада відмовилася переміщатися разом з медичним пунктом батальйону, мотивуючи це неможливістю працювати під час обстрілів. Коли підрозділи батальйону потрапили в оточення та вивезти поранених не було змоги, Олександр надавав допомогу надзвичайно важким пораненим прямо на місці, практично витягував хлопців з того світу при тому, що в нього не було відповідних знань, а поранених різної тяжкості тоді було багато. Але він не лякався брати відповідальність на себе і тим самим рятував життя військовослужбовцям", – говорять про нагородженого медика в 30-ій бригаді.

Майор Іван Винник – командир танкової роти, начальник штабу, а під час боїв – командир танку. За збереження української держави також удостоєний нагороди «Народний Герой».

Починаючи з березня 2014 року Іван Іванович, будучи командиром 1 танкової роти, виконував бойове завдання на кордоні з тимчасово окупованим півостровом Крим. В липні того ж року під його безпосереднім керівництвом танковий підрозділ забезпечував штурм та взяття висоти Савур-Могила.

Згодом вибиття незаконних збройних формувань з с. Степанівка. Під час зачистки вулиць особисто забезпечував прикриття особового складу аеромобільного підрозділу 95 бригади від шквального вогню противника, знищив замаскований танк противника, який контролював одночасно дві вулиці населеного пункту.

Під час просування по вулиці помітив гранотометний розрахунок противника, миттєво зорієнтувавшись, вміло скерував свій танк, прийнявши на себе два постріли з протитанкового гранатомета, чим врятував життя особового складу десантників.

29 липня 2014 року в населеному пункті Степанівка, по радіостанції від особового складу 95 оаембр прозвучало, що йде обстріл з танку НЗФ та не має змоги далі просуватись групі. Швидко відреагувавши, капітан Винник І.І. виїхав зі своїм екіпажем на допомогу. При цьому в боєкомплекті танка залишився лише один снаряд. Не заважаючи на це, завдяки професіоналізму та мужності, останнім снарядом танк противника був знищений.

Загалом в період з липня по вересень танкова рота під керівництвом капітана Винника виконувала ряд бойових завдань, в ході яких були мінімальні втрати серед підлеглого особового складу. Втрат техніки не було допущено взагалі. Це велика заслуга, як всього особового складу підрозділу, так і в першу чергу його командира.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here