На агропродовольчих ринках Житомирщини у 2023 році провели понад 263 тисячі лабораторних досліджень зразків рослинної продукції. За результатами експертизи було заборонено на реалізацію 43835 кг харчових продуктів рослинного походження, зокрема 25347 кг – через перевищення вмісту нітратів. Редька та кабачок виявилися лідерами за перевищенням максимально-допустимих норм, а за ними – диня, огірок, капуста та буряк столовий. Також виявили поодинокі випадки перевищення у картоплі, моркві, цибулі і кавунах. Головне управління Держпродспоживслужби у Житомирській області нагадує що розпочався сезон ранніх овочів і на прилавках вже можна знайти молоду капусту та редиску.
“З кожним днем асортимент апетитної рослинної продукції зростає. Проте, існує одне важливе “але” – нітрати. Особливо тепличні овочі містять значно більше цих речовин, ніж їхні пізніші аналоги. Тому важливо бути обережними, щоб уникнути можливих отруєнь.” – констатує відомство