Home Гроші За незаконну порубку дерев різних порід сільській раді доведеться сплатити майже 2...

За незаконну порубку дерев різних порід сільській раді доведеться сплатити майже 2 млн. грн. збитків

1014

1 листопада 2023 року до Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення стосовно незаконної порубки дерев між населеними пунктами с. Будище та с. Буряківка на землях комунальної власності Пулинської територіальної громади Житомирської області.

В ході розгляду інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу обстежили територію та встановили факт незаконної порубки 222 дерев різних порід.

Особи правопорушників поліція не встановила.

“Вимогами частини другої статті 107 Лісового кодексу України чітко зазначено, що шкода, заподіяна лісу, не наданому в користування, у разі невстановлення осіб, винних у заподіянні шкоди, відшкодовується органом місцевого самоврядування, у межах території якого знаходиться ліс, якому була заподіяна шкода – в даному випадку Пулинською селищною радою”, – повідомили в Екоінспекції.

Для підтвердження приналежності території, на якій виявлено зазначену порубку, інспекція надіслала на адресу Житомирської філії ДП «Науково-дослідний інститут землеустрою» відповідний запит. За результатами розгляду було з’ясовано, що згідно наявних матеріалів, які знаходяться в архіві філії, земельна ділянка, на якій проведена порубка, належить до земель лісогосподарського призначення.

«Інспекцією здійснено розрахунок розміру шкоди, заподіяної лісу незаконною порубкою дерев, який складає 1 млн. 797 тис. 949 грн., – розповідає начальник Інспекції Євгеній Медведовський.- Керуючись статтями 20-2, 68, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статтею 40 Закону України «Про рослинний світ» статті 69, частиною 2 статті 107 Лісового кодексу України, статтею 222 Господарського кодексу України, статтею 19 Господарського процесуального кодексу України Державна екологічна інспекція Поліського округу надіслала Пулинській селищній раді на зазначену суму претензію для добровільного відшкодування нанесених збитків».

В разі відмови від добровільної сплати заподіяної державі шкоди, Державна екологічна інспекція Поліського округу буде вимушена звернутись до судових органів для примусового їх стягнення.

За матеріалами Держекоінспекції Поліського округу

Підписуйтесь на «Перший Житомирський» у соцмережах:
Telegram
Facebook
Instagram
YouTube
TikTok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here