Наприкінці літа Житомирські ветеринари робили щеплення від класичної чуми, тому що від страшної африканської вакцини ще не було.
В Україні захворіли свині у Запорізькій області, але вакцинувати поросят почали в усіх куточках країни.
Останнім часом у ЗМІ з’являються повідомлення щодо можливості зараження від продукції, отриманої під час переробки тварин з першої загрозливої зони (10 км) по африканській чумі свиней в Приморському районі Запорізької області.
Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, дистрофічними і некротичними змінами в різних органах і високою летальністю. Це стосується тільки тварин.
Ветеринари наголошують, що для людини африканська чума свиней – не є небезпечною. В світі не зареєстровано жодного випадку захворювання людей на цю хворобу.
В природних умовах на африканську чуму свиней можуть захворіти як домашні, так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також є одним з факторів поширення хвороби.
Весь автотранспорт, яким вивозяться свині на переробні підприємства, супроводжується працівниками ветеринарної міліції. Тварини направляються на забій після проведення клінічного огляду та за наявності супровідного документа (ветеринарне свідоцтво форма 1-вет). Забій та переробка свиней на ТОВ "Бердянські ковбаси" здійснюється під контролем фахівців державної служби ветеринарної медицини м. Бердянська. Таким чином, на забій відправлялись клінічно здорові, без будь-яких симптомів захворювання тварини, туші, отримані від забою таких тварин, не мали будь-яких патологоанатомічних змін, характерних для африканської чуми свиней.
Також щодо підрахунків журналістів з приводу закупівлі свиней, то слід зауважити, що свині у населення закуповуються з розрахунку за 1 кг живої ваги, а не за 1 кг м’яса.






