Home Гроші Автомобільний газ подорожчає на 10%

Автомобільний газ подорожчає на 10%

136

Цьогорічне споживання газу пропан-бутан для заправки автомобілів збільшиться на 10%, прогнозує аналітик консалтингової компанії "Юпеко" Олександр Сіренко.

"Такого буму на установку газових систем на легковики, як цьогорічний, в Україні ще не було. Черги на установку газового обладнання на СТО займають на місяць вперед. 95% таксистів у Києві використовують газ, тому як тільки газ дорожчає, вартість проїзду стає вищою", – сказав він.

За словами аналітика, ринок газу пропан-бутан в Україні лише формується, тому можливі неочікувані стрибки цін на цей вид пального.

"Наприклад, у червні 3,5% від усього в Україні газу продали на аукціоні за завищеною ціною – і одразу літр газу на заправках виріс у ціні на 1 гривню", – зазначив Сіренко.

Експерт вважає, що основні показники, які впливають на ціну зрідженого газу, це котирування на зовнішніх ринках, аукціони, ціни Кременчуцького й Лисичанського нафтопереробних заводів, рівень дефіциту й профіциту; також газотрейдери дивляться на ситуацію з цінами на бензин.

"Дивлячись на ці чинники, й на те, що деякі мережі АЗС із серпня підняли вартість пального на 10 копійок, ціна на зріджений газ може теж незначно піднятися. Наступного місяця вона виросте менше, ніж на 10 копійок, до 6,40 гривень за літр. До 7 гривень за літр газ до кінця року не виросте", – підсумував він.

Нагадаємо, різкий стрибок цін на газ востеннє був зафіксований у липні. Тоді за тиждень вартість зрідженого автомобільного газу підскочила відразу на півтори гривні, від 5,1 до 6,6 грн за літр.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here