Home Гроші Бюджетні показники об’єднаних територіальних громад Житомирщини

Бюджетні показники об\’єднаних територіальних громад Житомирщини

172

 Сьогодні, 2 лютого, в Житомирській обласній державній адміністрації відбулася нарада  з питань організації  діяльності об’єднаних територіальних громад області. Так, станом на1.01.2016 у Житомирській області на базі 45 сільських та 4 селищних рад утворено 9 громад:Народицька, Тетерівська, Високівська, Потіївська, Дубрівська, Червоненська, Новоборівська, Іршанська та Вишевицька.

Одним із перших на нараді було розглянуто питання бюджету територіальних громад.

«Згідно статті 115 Бюджетного кодексу України, саме на обласні державні адміністрації покладено контроль за формування бюджету і його відповідності до затверджених показників чинному бюджетному законодавству країни. Так, з 9.12.2015 по 12.01.2016 було сформовано та затверджено 9 бюджетів об’єднаних територіальних громад. Відповідно, в області, замість 657 самостійних бюджетів залишилося 617. Загальна сума бюджету об’єднаних територіальних громад – 169,4 млн грн.

Кожен бюджет, відповідно, формується зі статті доходів та статті видатків. Доходи, у свою чергу, складаються з власних доходів та міжбюджетних трансфертів.  Власні доходи територіальних громад формують 17 джерел. Найголовніші – податок на доходи фізичних осіб; плата за землю; єдиний податок. За перший місяць поточного року, загальна сума власних надходжень до 9 громад становлять 5,4 млн грн.  Що стосується міжбюджетних трансфертів, то окрім Іршанської територіальної громади (де реверсна дотація) всі інші громади отримали базову дотацію на загальну суму 782,8 тис грн, медичну (2 341,0 тис. грн) та освітню (4 662,1 тис. грн) субвенцію. Загалом, доходи 9 територіальних громад становлять 61,9 млн грн. Що ж стосується видатків, то левова їх доля належить галузі освіти – 88 млн грн. Утримання органу державного управління займає друге місце – 22, 8 млн грн Від загального обсягу загального фонду, 88 млн грн відходять на заробітну плату, 13,5 млн грн – на енергоносії» – Ганна Ємченко, директор департаменту фінансів облдержадміністрації.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here