У Житомирі на ринку, попри війну, вистачає українських та імпортних овочів і фруктів. Цьогоріч вони суттєво здорожчали.
Більшість продавці замовляють товари з українських міст чи вирощують вдома. Закордонних овочів та фруктів менше.
За словам продавців, житомиряни у війну менше купують овочів та фруктів, беруть в основному найнеобхідніше. Найбільше купують помідори (вони стартують від 45 гривень) та кавуни (30 грн/кг).
Вже активно продають сіль з Туреччини, Румунії, Польщі, у деяких продавців залишилися ще запаси нашої кам’яної солі.
Продавчиня Анастасія разом зі свекрухою та чоловіком вирощує унікальні овочі вдома у Романові. У них і рідкісна біла цибуля та цілі плантації чорних помідорів.
“У нас дуже популярні серед покупців чорні томати. На смак вони значно солодші, ніж звичайні. Продаю на ринку овочі вже 3 роки – всі домашні. Ціни ставлю середні (помідори чорні від 60 грн за 1 кг, перець 80 грн за 1 кг). Роблю знижки. Трохи вторгованих коштів віддаємо на потребу ЗСУ. Звісно, через війну ціни на все зросли, але люди купують особливо чорні томати”, – розповідає жінка.
Продавчиня пані Ніна каже, що товар подорожчав майже на половину.
“Закуповуємо овочі у Чернівцях та Вінниці. Раніше замовляли з Херсону, а зараз він окупований. Товар подорожчав майже на половину, особливо помідори. Ціни на домашню продукцію незмінні, а от те, що доставляється з інших міст, які територіально далеко від Житомира, то дорожче. Житомиряни всього хочуть – й вітамінів чи овочів. Проте купують мало люди стараються економити”.
Житомирянка Анастасія розповідає, що у порівнянні з минулим роком ціни дуже піднялися:
“Якщо порівняти з минулим роком, то все подорожчало у два рази. Піднялися ціни на помідори, огірки та персики. Ми замовляємо товари з різних міст. Кавуни з персики, сливи – з Вінниці. Найбільше купують те, що дешевше. В основному беруть продукти, які дійсно треба – помідори, перець, огірки”.

Михайло говорить, що зараз ціни навпаки впали, адже з початку війни вони були космічні:
“Ціни пішли вниз. Наприклад, той самий перець був під 100 грн, а зараз 80. Раніше до війни замовляли з Херсону. Зараз Вінниця чи Одеса. Поки є ще наша українська продукція, то беремо наше”.
Продавчиня Зоя говорить, що продукція в неї з різних українських міст. Є навіть з Закарпаття:
“Ми привозимо з кавуни з Одеси, абрикос – Вінниця, кабачки – Закарпаття. Купують найбільше помідори, а найменше – персики та абрикоси. Покупців стало значно менше, ніж до війни”.
Наталія з чоловіком вирощує та продає голландську кукурудзу:
“Голландська кукурудза вариться за 5-7 хвилин. Вона дуже смачна та відрізняється від звичайної. Люди поки що не активно купують, адже ціна трохи дорога – 20 грн за качан. Ми зараз не можемо зменшити ціну, адже наш город далеко від Житомира. Тому теж не можемо працювати в мінус собі”.
Продавці на ринку розповіли, що вже на 10% дорожчає цукор та імпортні товари – родзинки, чорнослив, курага та інше.