Home Гроші Фахівці стверджують, що продуктів з ГМО в Україні поменшало

Фахівці стверджують, що продуктів з ГМО в Україні поменшало

149
З кожним роком відсоток продуктів, які містять ГМО, зменшується. Про це на прес-конференції заявив начальник Українського дослідного центру випробувань харчової продукції "Укрметртестстандарт" Володимир Семенович, передає корреспондент Gazeta.ua.
 
"Коли ми в березні 2007 року вперше відібрали в торгівлі 42 зразки харчових продуктів і провели випробування на наявність генно-модифікованих організмів, у 21 зразку було виявлено ГМО у різних кількостях. Це 50%. У 2008 році в усіх перевірених продуктах ГМО містили 8%, у 2009 – 5%, в 2010 – 8%. Цього року ГМО знайшли у 5% продуктів", – зазначив Семенович.

Він повідомив, що відповідно до зміни до законів "Про безпечність і якість харчових продуктів" і "Про захист прав споживачів" держава зобов’язує усіх виробників харчових продуктів маркувати всі харчові продукти позначкою "Без ГМО". Тобто всі харчові продукти, включаючи мінеральну воду й сіль, мають бути марковані написом "без ГМО". В законі про "Про державну систему біобезпеки" обіг генетично модифікованих організмів, які не внесені до державного реєстру, забороняється. Але на сьогодні до держреєстру поки не внесено жодного генетично модифікованого організму. Тому позначений сьогодні продукт не може продаватися з позначкою "містить ГМО".

"Ми пропонували іти європейським шляхом, тобто маркувати ті харчові продукти, які містять більше 0,9% ГМО. А маркування "без ГМО" повинно бути добровільним. Можливо, до наших пропозицій дослухаються", – припустив експерт.
Він також наголосив, що Україна не може повністю заборонити ввозити продукти з ГМО на свою територію.

"Ми є членами ВТО. Для того, щоб нам заборонити ввезення генно-модифікованих продуктів в Україну, ми повинні надати науково доведені факти, які несуть ризики використання ГМО. Їх поки немає", – сказав Семенович 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here