Home Гроші М’ясо подорожчало на 5-10%, його виробництво падає

М\’ясо подорожчало на 5-10%, його виробництво падає

Вартість м’яса в Україні зросла на 5-10% залежно від виду та місця продажу – ринки, в тому числі стихійні, виявилися більш чутливими до тенденції, в супермаркетах зростання цін було менш помітним.
 
Зростання цін на м’ясо напередодні та протягом травневих свят – традиційне для України явище, пов’язане із закінченням Великого посту і традиціями святкування маївки, пише Gazeta.ua з посиланням на портал "Дело".
 
Виїзд на природу, що за звичаєм супроводжується приготуванням шашлику, підвищує попит на м’ясну продукцію, в першу чергу свинину. Вартість свинини в роздрібі (до подорожчання) починалася від 70 грн/кг. За оцінками експертів, в перші півтора тижні травня попит на м’ясо приблизно на 20% вище від середнього показника.
 
Цього року зростання попиту було посилене гарною погодою. Нагадаємо, що в перші дні травня, зокрема, в Києві були поставлені температурні рекорди.
 
Зазначимо, що вартість м’яса штовхає вгору не тільки сезонне зростання попиту.
 
Виробництво м’яса в Україні падає – за три місяці 2012 року обсяги знизилися на 2% до 731,4 тис. тонн. Паралельно знижується і поголів’я – кількість ВРХ з початку року знизилася на 0,3%, свиней – на 4,4%. Причому в останньому випадку тенденція продовжує посилюватися. Скорочення чисельності, що почалося з другого кварталу 2011 року, триває і зараз.

 
У Міністерстві аграрної політики і продовольства прогнозують, що в 2012 році середнє споживання м’яса на одного українця становитиме 52,5 кг, що на 1,2 кг більше, ніж минулого року