23 лютого в НБУ презентували нову пам’ятну банкноту “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!”.

Банкноту  номіналом у 20 гривень вводять в обіг із 23 лютого. Вона унікальна та випущена обмеженим тиражем – 300 тис. штук. Вона є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів.

Обмежений тираж додає банкноті колекційної цінності: 200 тис. банкнот вийшли  у сувенірній упаковці; 99,9 тис. шт. – у конвертах.

Пам’ятна банкнота має серію ЗС з номерами 0000001–0300000 та підпис Голови Національного банку України Андрія Пишного.

Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” містить елементи захисту діючого номінального ряду банкнот – багатотоновий водяний знак та світлий елемент водяного знака, повністю занурену в товщу паперу захисну стрічку, наскрізний елемент, оптично-змінні елементи OVI та SPARK, рельєфні зображення, зокрема елемент для людей з послабленим зором, мікротексти та елементи, які визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.

Крім цього, банкнота містить додаткові сучасні оптично-змінні захисні елементи, зокрема:

  • полімерну стрічку шириною 12 мм з комбінованим оптично-змінним ефектом, який проявляється при зміні кута нахилу банкноти;
  • елемент, виконаний іридисцентною фарбою з перламутровим ефектом.

Розмір банкноти – 80 x 165 мм.

Основним зображенням лицьового боку пам’ятної банкноти є постаті трьох українських військових, які встановлюють Державний Прапор України (фото “Українські воїни підіймають прапор” автора Олександра Смірнова) на тлі фрагментів карти України та прапорів країн, які підтримують Україну.

Угорі – такі тексти українською і англійською (між текстами – лавровий вінок):

“24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації і водночас – ті засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі західного світу;

On 24 february 22, a new stage of armed agrression against Ukraine began wiht a full-sccale invasion of Ukraine by the russian army. The people’s war for the independence and sovereignty of Ukraine has been going on since 2014. This is also a war for a civilizational choice: Ukraine is defending its place in european civilization, and a the same time fighting for the fundamental values, rights and freedoms that underpin the western world”.

Під лавровим вінком розміщено напис: І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ ВРАГА НЕ БУДЕ… та полімерну стрічку, що містить: знак гривні, знак Національного банку України, шеврон Збройних Сил України, емблему Збройних Сил України та написи: СЛАВА УКРАЇНІ, ГЕРОЯМ СЛАВА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here