Home Гроші Податківці хочуть зібрати з бізнесменів ще сім мільярдів

Податківці хочуть зібрати з бізнесменів ще сім мільярдів

139

Податківці знайшли легкий спосіб збільшити надходження до держбюджету з податку на прибуток.

У розпорядження видання "Комерсант Україна" потрапили копії двох листів ДПС від 8 вересня: перше направлено заступником голови відомства Олександром Клименком в регіональні податкові підрозділи, друге, за підписом голови ДПС Віталія Захарченка, – прем’єр-міністру.

У листі N828/3/15-1212 Захарченко вказує на помилкове розуміння окремими платниками податків норм Податкового кодексу.

"Позиція ДПС полягає в тому, що до витрат II кварталу платникам слід переносити суму збитків, отриманих тільки в I кварталі 2011 року, без врахування від’ємного значення попередніх років", – повідомив чиновник.

Таке трактування ПК фактично забороняє підприємствам включати збитки минулих років у поточну податкову звітність для мінімізації зобов’язань з податку на прибуток.

Зміна позиції переслідує фіскальний інтерес. "До складу витрат перенесені збитки попередніх років на 114,2 мільярда гривень, що призвело до зменшення об’єкта оподаткування та втрат бюджету тільки в II кварталі на суму 2,2 мільярда гривень", – йдеться в листі.

Загальна сума збитків сягнула 133,1 мільярда гривень, найбільший приріст до рівня I кварталу показали Донецька область – 4,3 мільярда гривень, Київська – 1,9 мільярда гривень, Запорізька -1,1 мільярда гривень.

У ході перевірок підприємств Дніпропетровської і Полтавської областей ДПС викреслює збитки зі звітності, говорить директор економічного департаменту Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.

Відмова ДПС визнавати старі збитки призведе до того, що підприємства повинні будуть заплатити до держбюджету додатково 7 мільярдів гривень.

Керівник групи експертів Спілки податкових консультантів Людмила Рубаненко пояснює, що, згідно з законом "Про оподаткування прибутку підприємств", що діяв до 1 квітня, збиток минулих років стають витратами поточного періоду.

"Всі збитки, сформовані на 1 січня 2011 року, стали витратами I кварталу. Збитки I кварталу включаються до витрат II, витрати II – в III квартал, і так далі, до повного погашення. Тобто вони хочуть викинути витрати у вигляді збитків і забути про них. А слів "до повного їх погашення" податкова взагалі не бачить", – обурена Рубаненко.

Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев’янко півтори-два тижні тому звернулася до ДПС з проханням вирішити проблему того, що регіональні податкові підрозділи забороняють декларувати збитки у звітності II кварталу.

"В результаті ДПС вирішила гармонізувати процес і поширила заборону на всю Україну", – говорить вона.

Проте в департаменті оподаткування юросіб ДПС повідомили, що стандарт бухобліку N16 "Витрати" не включає "від’ємного значення попередніх періодів".

"Мета створення бізнесу – отримання прибутку. Якщо його немає, то логічно, що підприємство має закритися", – упевнені в департаменті ДПС.

Найбільші претензії податківці пред’являють банкам – збитки за підсумками II кварталу становили 37,3 мільярда гривень.

Збитки транспорту та зв’язку – 18,4 мільярда гривень, оптової торгівлі – 14,6 мільярда гривень, металургії – 9 мільярдів гривень, будівництва – 5,6 мільярда гривень, виробництва електроенергії – 5,5 мільярда гривень і машинобудування 4,6 мільярда гривень.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here