Підприємство «Олевське лісове господарство» провалило державний фінансовий аудит через неефективне управління, що призвело до збитків в розмірі понад 28 млн грн. 

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області виявили проблеми.

Недосконала система оздоровчих заходів для розв’язання проблеми всихання хвойних лісів стала причиною зменшення запланованої заготівлі деревини та збільшення виходу дров’яної деревини. Це призвело до збитків в розмірі майже 11 млн грн. Якби дерева не пошкодили шкідники, то місцеві бюджети могли б отримати додаткові надходження на суму майже 3 млн грн.

Неефективні управлінські рішення щодо охорони та захисту лісу привели до самовільних рубок деревини та заподіяння шкоди лісу на суму понад 4 млн грн.

Підприємство витратило понад 4 млн грн на придбання основних засобів без інвестиційних планів. Додатково сплатило понад 2 млн грн штрафних санкцій за порушення, допущені працівниками, і неотримало доходів на суму майже 1 млн грн через інші порушення фінансової дисципліни.

Ревізія окремих питань фінансово-господарської діяльності Підприємства виявила втрати фінансових та матеріальних ресурсів на суму понад 3 млн грн через невиконання договірних умов щодо заготівлі та передачі деревини.

Невиконання договірних умов щодо заготівлі та передачі деревини лісозаготівельниками підприємству призвело до втрат у розмірі понад 3 млн грн, які складаються з недоотриманих доходів на майже 2 млн грн та заниження розміру частини чистого прибутку на понад 1 млн грн, яка повинна перераховуватися до державного бюджету.

Крім того, виявлено факти реалізації лісопродукції за цінами, нижчими від затверджених, через що підприємство не отримало фінансових ресурсів на суму понад 200 тисяч грн.

Необхідно зазначити, що під час ревізії підприємство частково відшкодувало виявлені порушення.

Перший житомирський спробував зв’язатися з керівництвом ДП “Олевське лісове господарство” або їхньою прес-службою, але отримали відповідь, що керівництво перебуває на виробництві і наразі не може надати коментар. Секретар приймальні порекомендувала звернутися до підприємства з офіційним запитом для отримання роз’яснень з приводу виявлених порушень.

Натомість місцевий громадський діяч Олександр Ніколайчук впевнений, що негативні висновки ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Олевське лісове господарство», а нині філія «Олевське лісове господарство», мають логічне пояснення.

Олександр Ніколайчук

«Негативні висновки ревізії фінансово-господарської діяльності ДП “Олевське лісове господарство”, яке тепер є філією “Ліси України”, можна пояснити кількома чинниками. 

По-перше, повномасштабна війна в Україні порушила логістику та заблокувала морські порти, що безпосередньо вплинуло на експорт лісопродукції. 

По-друге, реформування лісового господарства та реорганізація більш як 150 лісогосподарських підприємств у філії єдиного державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства “Ліси України” не сприяли розвитку Поліського регіону загалом. 

По-третє, фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби відзначили зайві витрати на суму понад 4 мільйони гривень, пов’язані з придбанням основних засобів, зокрема нового позашляховика Toyota Hilux. 

Також неефективні управлінські рішення призвели до втрати можливостей та неотримання ДП “Олевське лісове господарство” доходів. Варто зауважити, що керівники підприємства останніми роками не зосереджувались на покращенні фінансово-економічного стану компанії, а скоріше здійснювали операції зі своєю кар’єрою та фінансовими інтересами. Зважаючи на вищезазначені фактори, необхідно провести комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності “Олевського лісгоспу” та вжити заходів для покращення його ефективності та рентабельності. При цьому, слід пам’ятати, що лісовий комплекс є важливим ресурсом для України та потребує компетентного управління та розвитку» , – розʼяснив Олександр Ніколайчук, громадський діяч.

Оскільки, за словами секретаря, керівництво підприємства не має часу на телефонну розмову з нами, ми надішлемо інформаційний запит для отримання коментарів від керівництва ДП “Олевське лісове господарство”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here