Закупівельні ціни на молоко, підвищення яких вже набуває перманентного характеру, впритул наблизилися до європейських цін, що може призвести до втрати конкурентоспроможності вітчизняних виробників.
Серед причин такого становища в молочній галузі, в тому числі, недооцінка приватного сектора. Про його вагу в загальному виробництві молока свідчать розрахунки експерта аграрного ринку УКАБ Інни Ільєнко.
Згідно з даними експерта, на переробку за перший квартал нинішнього року від сільгосппідприємств надійшло трохи більше молока, ніж у минулому році. Але, оскільки питома вага їх менша, ніж приватників, які в цей період зменшили поставки, то і загальний показник галузі виявився негативним. На переробку надійшло за квартал на 3,1% молока менше торішнього.
Скасування колишнього порядку дотацій за допомогою субсидування закупівельних цін на сире молоко, яке було прийнятне і для виробників, і для переробників, зіграло негативну роль. Перш за все тому, що кошти держпідтримки, які раніше йшли безпосередньо в молочну галузь і при будь-яких обставин залишалися в ній, тепер через спецфонд "розпорошуються", надходять не тільки в молочне скотарство, а й у птахівництво, свинарство, тобто в галузі більш благонадійні, які могли б розвиватися самостійно.
В результаті для збереження і розвитку галузі залишається чи не єдиний вихід – підвищення закупівельних цін.