Кілограм яловичини – 4 гривні 50 копійок, свинини – 5 гривень 75 копійок, сала – 4 гривні, десяток яєць – 1 гривня 65 копійок, літр рослинної олії – 2 гривні 40 копійок … Читач, напевно, вже дивується: мовляв, на якому це ринку журналіст такі ціни побачив.
Та все просто: стільки коштували ці продукти в Житомирі 14 років тому. Таке уявне подорож у часі дозволяє побачити деякі тенденції, пише видання "Голос України".
Наприклад, м’ясо зараз помінялося місцями в ціновому рейтингу: свинина стала дешевше яловичини, ціна якої зросла більш ніж у 11 разів. Вартість свинини за 14 років піднялася трохи менше, ніж у 8 разів, сала – в 7 з половиною, а от яєць і рослинної олії – приблизно в 6 разів.
Помітні розходження і за менший період часу. Ще чотири роки тому, в жовтні 2008-го, яловичина коштувала 35 гривень, а не 50, як тепер, свинина – 38 (нині 45-47), в півтора рази за цей час подорожчало сало, розливне молоко продається на ринку вже не за 3, а по 7 гривень за літр, яйця курячі не по 6, а від 8 з половиною до 10 з половиною гривень за десяток. За кілограм сиру потрібно викласти на 9 гривень більше. У півтора рази подорожчало рафінована олія. Цукор, хоча і впав в ціні в останнім часом, все одно стоїть на 1 гривню 80 копійок більше, ніж чотири роки тому. Сумнозвісна гречана крупа подорожчала на 3 гривні 50 копійок.
Цікаво, що листопадові ціни на гречку нижче тих, які зафіксувала статистика на 1 жовтня. У цьому винен … картопля: покупці віддають йому перевагу. Це чи не єдиний продукт, який сьогодні продається дешевше, ніж чотири роки тому. На 20 копійок за кілограм ціна нижче і торішньої на цей час. Це трохи збиває з пантелику. Адже, за даними статистики, в нинішньому році в області зібрано бульб всього на 1,4 відсотка більше, ніж у минулому році. Можливо, справа в тому, що менше стало приїздити заготівельників з інших областей, тому нікому реалізовувати.
А вирощено картоплі, як випливає з статистичних даних, по тонні на кожного жителя Житомирщини. Так що як раз час ласувати драниками. Цілком можливо, що до весни ціна на «другий» хліб впритул наблизиться до тієї, за якою сьогодні продають соціальні сорти «першого» хліба, як це було в минулі зимові місяці.
Порівняння з тими цінами, які були 14 і 4 роки тому, навіває думку, що відбулася стабілізація на споживчому ринку. Адже за останні два роки статистика подає вже втішні новини. За 2011 рік ціни на продукти виросли в області всього на 1,4 відсотка, а за січень-вересень нинішнього навіть знизилися на 2,3 відсотка. Втім, сезонне коливання вартості продуктів (першими й дошкульніше всього подорожчали в жовтні курячі яйця) швидко поглине це зниження.






