Home Гроші Заборона валютних кредитів піде на користь українським банкам

Заборона валютних кредитів піде на користь українським банкам

175
Введення обмежень на споживче кредитування у валюті знизить валютні та кредитні ризики українських банків, заявили у рейтинговому агентства Moody’s.


"Ми очікуємо, що нововведені обмеження на кредитування фізичних осіб в іноземній валюті не тільки допоможуть банкам мінімізувати їх валютні і кредитні ризики, а й також чинитимуть позитивний вплив на їх прибутковість", – зазначається в повідомленні.

Moody’s відзначає, що до фінансової кризи кредити в іноземній валюті становили близько 60% загального кредитного портфеля українських банків, при цьому основна частина цих кредитів була надана позичальникам, які не мають доходів в іноземній валюті.

Після девальвації гривні на 60% наприкінці 2008 року багато хто з цих позичальників не зміг погасити свої кредити, що призвело до погіршення якості активів українських банків.

За даними рейтингового агентства, частка проблемних кредитів у загальному портфелі на кінець 2010 року досягла 40%.

"Кредити в іноземній валюті на даний час становлять 46% усіх непогашених кредитів, і більшість з них видана до початку фінансової кризи", – зазначається в повідомленні Moody’s.

Також наголошується, що банки, які найактивніше кредитують населення у валюті, це "дочки" іноземних банків.

Ці банки мають скоригувати свої бізнес-моделі, щоб зберегти частку ринку.

Нагадаємо, що 8 липня Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання правових відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг".

Зокрема, даним законом забороняється надання (отримання) споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.


За матеріалами: ТСН.ua

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here