Home Гроші Житомир влітку може залишитися без ковзанок: власники вирішили розморозити їх на півроку

Житомир влітку може залишитися без ковзанок: власники вирішили розморозити їх на півроку

187

 В Житомирі  наприкінці березня планують на півроку розморозити обидві ковзанки – у "Глобалі" та "Плазі". Причина проста – влітку такий вид відпочинку не популярний і катки стають збитковими, а розважальні центри ще й вкладають у їх утримування свої кошти.

Такою інформацією днями на кругломі столі поділилися представники двох закладів. І якщо "Плаза" з метою економії практикує це вже п’ятий рік, то у "Глобалі" відповідне рішення викликало занепокоєння та протестні натрої.

Справа в тому, що там уже три роки навчаються вихованці місцевої Федерації фігурного катання та команда хокеїстів-аматорів. Якщо ковзанку розморозять, то вони на кілька місяців залишаться без бази для тренувань і фактично не зможуть брати участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

Керівник ТРЦ "Глобал" Микола Бірюченко всі ці моменти розуміє, але має свої розрахунки, які показують, що ковзанка навіть у сезон є  неприбутковою. На її спорудження та придбання і встановлення обладнання було витрачено 10 мільйонів.

Зокрема, за його словами у 2012 році вони нарахували 850 тисяч цих збитків, а у 2013 вже більше мільйону. Значна частина цих коштів – це оплата за користування електроенергію. В місяць за електрику по 1, 23 грн  сплачують 100-110 тисяч. Якщо врахувати, що влітку нема відвідувачів, то ці  витрати повністю  покриваються з кишені підприємця.

Крім цього, в Україні в останні роки на літо розморожують 95 % усіх льодових майданчиків, але на відміну від Житомира,  в інших містах лишається альтернатива – принаймні одна ковзанка продовжує працювати.

Як варіант батьки й тренери фігуристів просять звернутися представників бізнесу й влади до ВРУ, аби там на законодавчому рівні розглянути дану проблему і можливо передбачити якісь пільги чи зменшення тарифів для приватних закладів, де займаються спортом молодь міста.

В Житомирі поки нема альтернативи приватним каткам, а майбутніх олімпійських чемпіонів уже почали тренувати і за три роки Житомир має 26 медалей.

Бізнесмени обіцяють шукати шляхи виходу із ситуації, але ймовірно катки таки доведеться розморожувати. Пояснюють, що мова не йде про закриття, а вимушену оптимізацію бізнесу, хоча це й потягне за собою неприємні наслідки для спортсменів.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here