Home Гроші Іноземні інвеснтори неоохоче вкладають гроші в Житомирщину, область знову пасе задніх. ВІДЕО

Іноземні інвеснтори неоохоче вкладають гроші в Житомирщину, область знову пасе задніх. ВІДЕО

154

На черговому засіданні постійної комісії з питань бюджету і комунальної власності було розглянуто програму економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2016 рік. Так, присутніх найбільш зацікавило питання іноземних інвестицій, які надійшли до нашої області. З початку інвестування, а це з 1996 року, в область вкладено 263 млн доларів США. 

Олексій Шатило, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва облдержадміністрації: «Станом за 9 місяців 2015 року, ми мали 263 млн доларів США. Це з початку інвестування. Загалом же за 9 місяців 2015 року, якщо рахувати чистий притік інвестицій лише за цей період, не рахуючи те, що прийшло у минулі роки, то мова йде про 11,3 млн доларів США. Скільки прийшло за 2015 рік, у нас ще даних немає. Що буде у 2016? Ми прогнозуємо, обережно, зростання 2,8%. Тобто, не значне зростання».

Відповідно до вказаних даних, Житомирська область знову пасе задніх та йде майже на рівні з  областями, в яких не перший рік ведеться війна – Луганськ та Донецьк.

Олексій Шатило, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва облдержадміністрації: «По капітальним інвестиціям, ми десь на 18 місці по валу, але на душу населення – ми 21 серед 25 обєктів».

На логічне запитання депутатів, що робить департамент задля покращення критичної ситуації області у площині інвестицій, Олексій Шатило розповів наступне

Олексій Шатило, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва облдержадміністрації: «Перший крок, який було зроблено, постійно робиться і оновлюється – це перелік інвестиційних пропозицій, об’єктів інвестування, в які іноземний інвестор може вкластися. Друге – перелік земельних ділянок, де можна розмістити інвестиційні об’єкти. На 180 дипломатичних установ України у 2015 році було розіслано інформацію з переліком, і проханням розповсюдити серед суб’єктів господарювання. У нас є листи, можемо показати. Далі, відбуваються зустрічі з іноземними делегаціями області, які відбуваються з метою популяризації інвестиційного потенціалу. Відбуваються презентації ,ми показуємо що і як відбувається і кули можна вкладати кошти. Знову ж таки, з метою того, щоб вони залучали свій бізнес».

На думку ж Руслана Годованого, члена виконавчого комітету Житомирської міської ради, якщо влада області бажає змінити на краще ситуацію, яка склалася, то варто спрямувати сили на налагодження діалогу з підприємствами та припинити тиск на них. Адже вони, у пошуках кращого середовища для розвитку свого бізнесу, реєструються у інших містах, забираючи цим кошти з нашої області.

Руслан Годований, член виконавчого комітету Житомирської міської ради: «Я вважаю, що це питання має 2 сторони. В першу чергу, дійсно не всі інвестиції бізнес готовий показувати. Тому, що контролюючі органи сьогодні настільки сильно «жмуть» бізнес, що зазвичай вони реєструються у Київській області, місті Києві. Не всі хочуть реєструватися у місті Житомирі і у Житомирській області показуючи інвестиції. Якби сьогодні депутати, органи влади поставили перед собою задачу, взяти увесь бізнес який розташований в області, спитати у них, чому вони не реєструються у нашій області, чому тут вони не платять податки, і спробували вести з ними діалог, для того, щоб вони все ж таки реєструвалися тут. Можливо заважає податковий тиск, можливо погане адміністрування… Спробувати усе, щоб всі підприємства розташовані у Житомирської області сплачували податки в область. Тоді, фактично, змінивши форму реєстрації, ми могли б бути не на 15 місці, а на 7,8». 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here