Home Кримінал Кожне друге вбивство вчиняють особи, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння

Кожне друге вбивство вчиняють особи, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння

102

На території Бердичівського району дільничні інспектори міліції посилили заходи з виявлення та припинення фактів пияцтва, виготовлення та продажу горілки домашнього виробництва. Активізації протидії самогоноварінню сприяє допомога громадськості у виявленні підпільних ґуралень.

Про це повідомляє СЗГ УМВС України в Житомирській області.

Як свідчить офіційна статистика, на території області кожне друге вбивство та кожне п’яте тяжке тілесне ушкодження вчинене особами, які перебували у стані алкогольного сп’яніння. І така ситуація не може не турбувати.

– В міліцію дуже часто звертаються люди, в сім’ї яких приходить біда під назвою «пияцтво», – розповідаєв.о. начальника дільничних інспекторів міліції Бердичівського МВ УМВС Олег Остріцький. – На щастя, громадськість не байдужа до цієї проблеми й робота осередків самогоноваріння швидко стає відомою правоохоронцям, які відповідно реагують.

Сьогодні чинне законодавство відносить самогоноваріння до заборонених видів господарської діяльності і продаж продукції домашнього приготування карається значними сумами штрафів: від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 1700 до 8,5 тисяч гривень. Але якщо особа одержала від такої діяльності дохід, що становить 1700 і більше гривень., або якщо упродовж року її вже штрафували за таке ж правопорушення, суми штрафів автоматично зростають від 8,5 тисяч до 34 тисяч гривень.

З початку року лише у Бердичівському районі до адміністративної відповідальності за порушення антиалкогольного законодавства притягнено 459 осіб, з них за продаж самогону – два десятка жителів, ще півтори сотні осіб – за зберігання домашнього міцного продукту, а майже шість десятків – за його купівлю, інші – за розпиття у громадських місцях. Дільничні інспектори вилучили у порушників 12 апаратів для виготовлення горілки, 176 літрів готового продукту та 72 літри закваски. На порушників уже накладено штрафних санкцій на загальну суму майже 23 тисячі гривень.

Сумна статистика міліційних зведень, яка у реальному житті обертається зруйнованими родинами, понівеченими долями і кримінальними діяннями.

Як відзначає Олег Остріцький, особи, які знаходяться у стані алкогольного сп’яніння, здатні на все – вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, розбої, грабежі, крадіжки, насильство в сім’ї.

Відтак правоохоронці переконані, що у протидії самогоноварінню варто повернутися до досвіду минулих років, коли відповідальність за виготовлення спиртних напоїв і торгівля ними передбачалась диспозицією однієї статті, а її санкція була більш суворою.

Кажуть, що злочини вчиняє горілка. Проте відповідати за них доводиться людині, яка нею зловживає. Отож, не слід забувати і про це, піднімаючи чергову чарку.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here