Home Кримінал Міліціонери побили козаків кийками. ВІДЕО

Міліціонери побили козаків кийками. ВІДЕО

167

15 козаків побили міліціонери на в’їзді у кримське місто Феодосія 2 липня. Ті хотіли встановити Поклінний хрест, а правоохоронці не дозволяли.

— Цей Поклінний хрест поставили як пам’ять за десантниками Феодосії, — каже прес-секретар кримського козацтва 35-річний Юрій Першиков. — У роки війни тут загинули 150 тисяч бійців.

Хрест установили 2011 року перед 9 Травня. Кількасот тамтешніх мусульман намагалися його поваляти. Запевняли, що він зачіпає їхні релігійні почуття. Кримські козаки не дозволили. Організували цілодобову варту. На допомогу їм прибули козаки із Білогорська, Зуї, Бахчисарая. Нап’яли намети.

1 липня Господарський суд Криму ухвалив: демонтувати хреста. Пояснили, що дозвіл на його встановлення давала селищна рада, а розташований він на землі Феодосії. Міліціонери демонтували, однак наступного дня козаки знову спробували його поставити.

— Проти нас вийшли 650 міліціонерів та еменесників, — розповідає Першиков. — Стали бити нас щитами і кийками. Ми просили їх: "Ви ж самі православні, що робите?".

— Несправедливо зносити символ нашої віри, — каже студент Андрій, який долучався до акції. Прізвища просить не називати — побоюється проблем у вузі. — Як у Європі намалювали карикатуру на Мухамеда — то весь мусульманський світ став на диби. А тут хреста зносять, і всім байдуже. Українці ж терпляче ставляться до їхніх пам’яток і мечетей.

— Хрест мозолить очі місцевим татарам, — говорить правозахисник 34-річний Ярослав Дунаєв, який координує акцію. — Місцевий Меджліс називає себе сунітами. Але суніти мають визнавати Ісуса Хреста і бути терпимими до інших віросповідань. Натомість шиїти та вакхабіти нетерпимі до інших релігій. Меджліс лише на словах суніти. Насправді не терплять християн. Їхній лідер Мустафа Джемільов сказав керівнику уряду Криму Василю Джарти, що пам’ятник розпалює національну ворожнечу. І перед курортним сезоном не треба конфліктів. Той уплинув на суд. Феодосійська влада йде на поводу в мусульман. У колишньому будинку побуту мусульмани організували нелегальну мечеть. За 10 років ніхто на неї не оформив документів. А хрест морякам має всі документи і займає крихітну територію.

Козаки запевняють, що на території регіону діють іще три незаконних мечеті — в селах Ближнє Бойове, Насипне і Щебетівка. Представники влади їх не чіпають.

У Меджлісі пригоду не прокоментували. Правоохоронці пояснили бійку тим, що козаки не послухалися вимоги припинити акцію, намагалися прорватися крізь міліцейське оточення.


Олена МАРЧЕНКО, 
"Газета по-українськи" №1246

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here