Home Кримінал У Житомирі “чорні рієлтори” відбирали квартири у житомирян за шахрайською схемою

У Житомирі “чорні рієлтори” відбирали квартири у житомирян за шахрайською схемою

357


У Житомирі близько десяти рієлторів, нотаріусів та реєстраторів вдиралися у довіру до людей та відбирали квартири. Шахраї спеціально відшукували осіб з нарко та алкогольною залежністю або одиноких пенсіонерів. Потім квартири оформляли на своїх людей без згоди чи відома власників за символічну суму.

Про це інформує Житомирська обласна прокуратура:

Викрито і припинено злочинну схему шахрайства з нерухомістю. У шахрайській схемі, крім ріелторів, були задіяні нотаріуси, реєстратори, особи з кримінальним минулим тощо – близько десяти осіб. Об’єкти злочинів ділки відшукували серед вразливих верств населення: осіб, які ведуть асоціальний спосіб життя, з нарко – та алкогольною залежністю, одиноких літніх людей тощо. Не гребували житлом померлих власників без спадкоємців“, – йдеться в повідомленні.

Алгоритм дій у шахраїв був простий: вони нерухомість за підробленими договорами переоформлювали на «своїх» людей. Часто правочини укладали без згоди та відома власників, за символічними цінами, а то й задарма.
Аби ускладнити повернення житла законним власникам, спочатку перепродували його через підставних осіб, а потім ще й за ринковою ціною – добросовісним покупцям.

Наприклад, щоб здобути інформацію про нерухомість у громадян держави-агресора, зловмисники робили фейкові запити від імені правоохоронних структур. Отримавши відомості про наявність житла, переоформлювали квартири на підставних осіб“, – додають у прокуратурі.

Днями, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, слідчим управлінням ГУНП в області у співпраці з кіберфахівцями СБУ в області спільно з Управліннями стратегічних розслідувань та карного розшуку Нацполіції України навідалися до рієлторських офісів і нотаріальних контор, бюро технічної інвентаризації та помешканнях й автівках фігурантів справи.

Під час обшуків вилучено сотні різних документів та їх копій, які стосуються оборудок з нерухомістю, паспорти, свідоцтва про народження, військові квитки, бланки з «мокрими» печатками офіційних установ, банківські картки, готівку у вітчизняній та іноземній валютах тощо.

Усі вилучені речі будуть передані для проведення відповідних експертиз.
Досудове розслідування триває, встановлюються обставини скоєного злочину та причетність інших осіб.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here