Home Кримінал На Житомирщині директор інтернату здавав в оренду для робіт дітей із...

На Житомирщині директор інтернату здавав в оренду для робіт дітей із розумовими вадами, а гроші відбирав. ВІДЕО

77

Директора інтернату на Житомирщині підозрюють в здачі в оренду дітей із розумовими вадами. За даними поліції, керівник закладу віддавав вихованців на важкі роботи, а оплату їхньої праці забирав собі. Правоохоронці кажуть, задокументували понад 10 фактів трудової експлуатації, в тому числі родиною директора інтернату.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Вихованців інтернату для дітей з розумовими вадами поліція знайшла на ринку, де вони вантажили 35-кілограмові мішки з цибулею. Працювали на родину свого керівника. Там торгувала донька директора інтернату. Продавчині із сусідніх яток кажуть, зазвичай на неї працювало 2-3 підлітки. Про те, що це вихованці інтернату, тут знали усі. Місцеві продавчині колегу по торгівлі виправдовують. Кажуть, хоч підлітків і привозили на працю з самого ранку, після розвантаження фур добре годували.

Читайте також: У Житомирі поліція розслідує незаконну трудову експлуатацію вихованців інтернату.

Проте поліція вважає, що підлітків з інвалідністю експлуатували. Переконують, вихованці інтернату працювали за їжу. А гроші замість них отримував директор. Заробляв непогано, адже дитяча праця користувалася в селі неабияким попитом.

"Навіть робили замовлення керівництву – нам треба стільки то осіб для виконання робіт. Розвантаження, завантаження сміття, рубання дров", – каже керівник ГУ НП у Житомирській області В’ячеслав Печененко.

Директор інтернату нині під домашнім арештом. Із ТСН зустрічатися відмовляється. Телефоном від звинувачень відхрещується.

"То вони домовлялися самі. У мене дозволу на це не питали", – переконує директор Тетерівського інтернату для дітей з розумовими вадами Олег Гончаров.

У цьому інтернаті – 82 вихованці віком до 35 років. Всі – з важкими розумовими вадами, від більшості відмовились родичі. Живуть вони на пенсію в півтори тисячі гривень. 75% від неї йде на їхнє утримання. Решта – до 400 грн – мала б лишатися на витрати вихованцям. Проте цих грошей вони не бачать, переконують правоохоронці.

"Керівництво цього закладу вилучило у них усі банківські картки, які використовували на свій розсуд", – стверджує керівник ГУ НП у Житомирській області.

Вихователі інтернату визнають, що про експлуатацію підопічних знали. Кажуть, щоранку за підлітками приїжджав зять директора і відвозив їх на роботу, де вони були до пізнього вечора.

"Вони не повинні були працювати стільки годин. Ми проти були цього, але директор є директор. Їхали о 5-й ранку. Втомлені, не буду приховувати, робота не легка", – каже старший вихователь Тетерівського інтернату для дітей з розумовими вадами Любов Дзядик.

25-річний Сашко один із тих, хто працював на доньку директора закладу. Переконує, на розвантаження фур просився сам. Бо отримував за цілий день важкої праці – їжу і 200 гривень.

"Нас не заставляли. Хотіли заробити собі кошти за власним бажанням. Нас годували, нам платили", – каже Олександр.

Мати директора інтернату сина виправдовує. Каже, праця для дітей – краще, ніж сидіння у чотирьох стінах. Тому і сама брала їх на роботу, і іншим радила. Працею інтернатівців користувалося чи не усе село.

"Їх же ж не закриєш, як худобу. От уявіть, як висидіти цілий день перед телевізором. Вони хочуть. Ніхто ніколи не заставляв їх. Я вам скажу, і поліція їх брала, вони помагали. Сільській раді вони помагали і церкві", – говорить мати директора інтернату Зоя Гончарова.

Проте у поліції вже відкрили кримінальне провадження за статтею про торгівлю людьми – підозрюють у цьому директора інтернату та його родичів. Правоохоронці кажуть, це не єдина темна сторінка в історії інтернату. Але розкрити всі факти можуть лише після закінчення слідства.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here