День Святого Миколая: 6 чи 19 грудня?

4665

Протягом багатьох років день Святого Миколая в Україні відзначався 19 грудня за Юліанським календарем. Однак, з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар дати більшості церковних свят зрушились зі свого місця. День Миколая не став виключенням. Починаючи з 2023 року українці приєднуються до західних традицій та відзначають це свято в один день з пошановувачами Григоріанського календаря – 6 грудня. Наскільки виправданими є такі зміни ми вирішили дізнатись у священика.

Ким же був Святий Миколай?

Перш за все, це не вигаданий персонаж, а реальна людина. У давні часи, жив християнський священник, який прославився своєю добротою та щедрістю до бідних. Це і був святий Миколай, або Микола Чудотворець. Про його життя відомо небагато. Згідно з переказами, Миколай був єдиним сином заможних та набожних батьків. Здобув освіту священника, згодом став єпископом Мирлікійським. І зробив дуже багато добра людям, щоправда, добрі справи робив таємно, не хотів зайвої публічності. Та у Біблії сказано, що «все таємне стає явним». Так сталося і з Миколаєм: люди дізналися про його добрі вчинки та опісля дякували йому за це.

Розмова з Отцем Богданом стала дуже зацікавила нас, адже він поділився своїми думками щодо зміни дати святкування та розповів про релігійні аспекти цього свята.

“Правильність святкування вже визначає певна церква. Чому? Тому що спочатку був юліанський календар, потім григоріанський, а тепер — новоюліанський. На сьогоднішній день значна частина православної церкви, а саме 10 церков, прийняли всі свята за новим юліанським календарем. Новоюліанський календар співпадає з григоріанським, хоча через 100–200 років може виникнути невелика різниця в обчисленні. Наразі всі свята співпадають, і тому Православна Церква України прийняла святкувати за новоюліанським календарем 6 грудня святого Миколая. Чому це важливо? Тому що всі ці свята мають велике значення і які готують нас до Різдва Христового 25 грудня. Ми святкуємо перед Новим Роком, відмінно від інших православних спільнот, зокрема п’ять церков, які разом з російською Церквою святкують за юліанським календарем, де святого Миколая відзначають 19 грудня, а Новий Рік і Різдво Христове — 7 січня. Вважаю, що такий підхід є неправильним. Чому? Тому що основне свято зими — це Різдво Христове, а не Новий Рік, як це робить російська Православна Церква. Додавання Старого Нового Року до святкування Різдва Христового є абсурдним. Тому сьогодні Православна Церква України почала святкувати так, як це робить Вселенський Патріархат і всі інші православні церкви світу”, – розповів Отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору у Житомирі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here