Музей “Скриня” на Бердичівщині: від унікальної колекції до планів на розширення

544

Вул. Житомирська, 23-а. На першому поверсі житлової багатоповерхівки знаходиться музей “Скриня”. Ініціатором створення та власником музею є бердичівський підприємець Ігор Яцик. У двох невеликих кімнатах у приміщенні магазину “Оптика” розміщено понад 600 експонатів, які збиралися не менше 8-ми років. Їх Ігор знаходив у родичів, друзів, знайомих у містах та селах. У 2015 році колекція остаточно сформувалася у музей, і люди вже самі почали приносити сюди різні цікаві речі.

Вміст “Скрині” – це не просто предмети, а справжня історія, що перейшла від батьків, дідів та прадідів сьогоднішніх бердичівлян. Тут можна безкоштовно побачити невеличкі статуї, сервізи та багато чого іншого, які колись красувалися на столах. Полички, які прикрашали твори Єсеніна чи Пушкіна, і стіни, які тримали на собі картину з Василем Стусом. Нині все це – в імпровізованому музеї.

Близько 90% експонатів, що представлені у “Скрині”, були зібрані самостійно чоловіком разом зі своєю родиною в усій країні та за кордоном. Інші експонати люди приносили безкоштовно, або за символічну плату.

За словами Ігоря Яцика, у планах є розширення музею “Скрині”. Зараз у них є пропозиція від музею історії міста щодо використання їхнього приміщення. Проте для цього потрібно виконати відповідний ремонт, тому питання про переїзд залишається наразі відкритим.

Детальніше про музей “Скриня”, дивіться у нашому відеоматеріалі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here