Home Люди Бандури та кобзи: Василь Волівач виготовляє музичні інструменти і проводить екскурсії у...

Бандури та кобзи: Василь Волівач виготовляє музичні інструменти і проводить екскурсії у майстерні в Радомишлі

684

Через Київщину, Житомирщину, Рівненщину, Волинську область та Львівщину пролягає Великий культурний шлях Ради Європи в Україні. «Via Regia Ukraine» охоплює 11 міст і містечок. Учасниками мережі  в регіонах є різні заклади культури і туристичні локації. Зокрема, у Радомишлі пропонують відвідати історико-культурний комплекс «Замок-музей Радомисль» та єдиний в Європі музей домашньої ікони, Радомишльський народний краєзнавчий музей, Водонапірну вежу, Свято-Миколаївський собор, музей флори і фауни, уніатську констисторію, а також експозицію-майстерню Василя Волівача.

Її чоловік облаштував у старенькій хатині своєї бабусі. Розташовується будівля на перехресті вулиць Шевченка-Петрівської, поряд знаходиться  колишня чоловіча гімназія. Глиняні стіни прикрасив авторськими картинами, виконаними на мішковині.

В експозиції – майстерні представлено близько двох десятків різних музичних інструментів – скрипки, кобзи, бандури, козобас, колісні ліри, бугай та ряд інструментів для організації самобутнього музикування. Їх майстер виготовив самотужки з урахуванням новаторських передумов.

Під час екскурсії традиційно демонструє музикування не менш як на 10-ти інструментах, детально розповідає про свою діяльність і відповідає на питання відвідувачів.

Для створення інструментів використовує дерева різних порід – вільха, клен, тополя, ясен, верба. Є інструмент із 300-річного береста. Попередньо із колоди майстер робить заготовки – забирає зайву масу і залишає сохнути. Без використання мануфактурної сушки дерево у природі сохне по 1 см в рік. Після досягнення бажаного ефекту, у майстерні береться за ювелірну роботу. Усі громіздкі та гучні роботи, розклинювання, рубання проводить на природі за містом.

Свої перші інструменти заслужений майстер народної творчості України Василь Волівач створив ще у шкільному віці, але тоді, зізнається, це були експерименти заради практики і навиків користуватися столярним знаряддям.

Василь Воловач закінчив музичну школу по класу фортепіано, Стрітівську вищу педагогічну школу кобзарського мистецтва, після якої вступив одразу на ІІІ курс Ніжинського педагогічного університету імені Миколи Гоголя, а потім  до 2008 року працював за  фахом у школі і знову повернувся до виготовлення інструментів.

Нині працює у Радомишльському міському Будинку культури керівником Народного  креативно-фольклорного гурту «Релікт», який є учасником різноманітних фестивалів. Репертуар музикантів можна почути не тільки на заходах і концертах, але  і під час екскурсій в експозиції-майстерні. Це старовинні поліські польки: традиційну інструментальну скрипкову музику Полісся майстер перекладає для ладкової восьмиструнної кобзи G, яка звучить із сучасними електронними обробками. Разом з  «Реліктом» гості з радістю долучаються до самобутнього музикування на традиційних народних інструментах бубоні,  бугаю, бухалі з тарілочкою, народній скрипці, колісній лірі, тамбурині та інших шумових музичних забавках аби зануритись у містику часів вечорниць, коли люди самотужки організовували музичне дозвілля.

«Екскурсія триває близько 40 хвилин, а іноді і до двох годин, як складеться. До мене приїздять групи туристів з різних регіонів та навіть іноземці. Були гості з Індії, Шрі-Ланки. Люди цікавляться, дякують за таку пізнавальну інформацію. З кожним інструментом пов’язана  певна історія і вони мають етапний характер: наприклад від короткого грифа до довгого, від меншої кількості струн до більшої, від нейлонових струн до залізних чи навпаки. До мене їдуть музиканти, яким цікаво подивитися на різні способи підключення інструментів, познайомитися із різними концептами інструментів, оцінити їх акустичні якості, спробувати мензуру, ширину струни тощо,   – ділиться Василь Волівач. –   Зазвичай у майстерню приходять після відвідин Радомишльського замку, де люди багато споглядають, отримують великий обсяг специфічної інформації,  а у мене, слухаючи і граючи музику, вони відпочивають. Загалом виходить захоплюючий екскурс до Радомишля. Вартість екскурсії – благодійний внесок на розвиток справи. Попередньо потрібно зателефонувати чи написати на сторінку «Експозиція – майстерня Василя Волівача» у мережі  Facebook, домовитися про дату і час візиту».

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here