Home Війна Козакам від Олени Козак: волонтерка з Житомира готує тушонки і домашні страви...

Козакам від Олени Козак: волонтерка з Житомира готує тушонки і домашні страви для воїнів. ФОТО

485

Її життя, як і мільйонів українців, змінилося після 24 лютого. Відтоді  житомирянка Олена Козак не лише мама та викладачка профтехучилища, а й дружина військовослужбовця  і волонтерка. 

У перервах між роботою і домашніми клопотами вона готує для військових на фронт та у госпіталь, допомагає вирішувати інші їхні запити із транспортом, ліками, амуніцією, засобами захисту, обігріву чи гігієни.

 Працювати доводиться багато, волонтерські справи забирають увесь вільний час, але, переконує Олена Козак, тільки так можна наблизити перемогу.

“Війна торкнулася кожного з нас. Якщо чекати, що хтось зробить це замість тебе, то  так ми не здолаємо ворога, – каже волонтерка. – До війни, як і всі, я працювала, виховували з чоловіком дітей. У перший день повномасштабного вторгнення російських військ він відвіз нас в село, а сам пішов у військкомат і призвалася на службу в ЗСУ. Я – з дітьми, а чоловік обороняє країну. У мене завжди було хобі – кулінарія. Цим заробляла, коли була у декретній відпустці. Кулінарні навики дуже стали при нагоді і нині. Спершу готувала лише для підрозділу чоловіка, потім почали готувати обіди й для інших військових. Потреб було багато, а я не завжди могла приїхати в місто, тому прийняла рішення готувати вдома”. 

За ці кілька місяців у меню для армійців від Олени Козак – фірмова тушонка зі свинини, рибні консерви, вареники із різною начинкою, млинці, чебуреки, голубці, сирники, пельмені, деруни, м’ясні джерки, а ще каші та борщі, вітамінні суміші, у складі яких імбир, мед та лимони, сало, копченості, ковбаси. Рекорд – 140 банк тушонки за 4 дні.

Страви передає волонтерам, які везуть допомогу у гарячі точки фронту на схід та південь, а також пригощає бійців, що проходять лікування у госпіталі та медзакладах.

Необхідні продукти купує за особисті гроші та  за кошти, які переказують інші, а також частину безкоштовно чи зі значними знижками передають підприємці й знайомі. Приготуванням переважно займається сама, інколи має помічників.

“Підтримую зв’язок із волонтерами, вони інформують про дату чергової поїздки. Я готую і передаю через них. Співпрацювала вже з багатьма нашими житомирськими волонтерами.Серед них – Альона Заглада, Олена Труш, Лєна Заглада, Леся Шнайдер, Лілія Шашкевич-Онищенко. Спілкуюся з хлопцями і шукаю, купую та відправляю те, що просять. Збирали на кошти на авто для 60 батальйону. Завжди є чим зайнятися. Часом стільки всього, що вже не розумієш, який день і дата у календарі, але ми не маємо права зупинятися, поки не здобудемо остаточну перемогу в цій війні”. 

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here