“Там біля університету Франка дуже гарно сакура цвіте”, – звертається до мене перехожа, коли бачить, що роблю світлини цвіту “райської” (креб) яблуні по вулиці Небесної сотні у Житомирі. Дерево біля ринку щороку буквально «вибухає» рожевим цвітом, завдяки чому стало свого роду однією з візитівок міста, адже є досить впізнаваним на світлинах у різних пабліках у соцмережах.

Поруч зі мною шукають вдалі ракурси та фотографують одна одну біля яблуні ще дві пані. Разом з ними обговорюємо сакури – хто в якому районі міста бачив їх.

“На Крошні і на “Бульварі Польському” цвітуть”, – каже одна, а інша киває у бік скверу на Лятошинського поряд із трамвайними коліями.

Там кілька молодих сакур, а також яблунь, цвітуть різними відтінками рожевого. Квіти поодинокі, тож на фото загального плану їх роздивитися важко. Ще сакури ростуть біля навчального закладу на Лятошинського і у два ряди безпосередньо на Михайлівській, але підійти до них проблематично, оскільки кафе уже встановили навколо літні майданчики.

Натомість біля обласної бібліотеки ім.О.Ольжича і трохи далі на Новому Бульварі сакури цвітуть пишно і низько над землею. До деяких охочі зробити селфі навіть встигли протоптати стежки по газону. Компанію сакурам складають рожеві магнолії, білі вже відцвіли. Сакури також можна знайти на алеї поряд із пішохідним мостом у Шодуарівському парку, на Набережній біля Тетерева, але вони тільки розпускаються. Кінцевою точкою на маршруті стає та сама сакура біля бібліотеки Житомирського державного університету ім.І.Франка. Дерево – найвище з усіх попередніх, але й гілки знаходяться надто високо над головою, тому сфотографуватися у квітах складно. Кілька перехожих зупиняються, роблять фото на згадку, обговорюють красу і аромат сакури та йдуть далі. Чимало сакур нині ще квітне біля фонтану “Космонавт” на Польовій.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here