Прикраси на руки чи шию, шопери із патріотичними принтами, а тепер оригінальні іграшки до свят виготовляє житомирська волонтерка Діана Михаленко, аби зібрати кошти на потреби ЗСУ.

З перших днів повномасштабної війни вона допомагала військовим, внутрішньо-переміщеним особам – речами, продуктами, збирала кошти, купувала  і передавали на передову амуніцію, обладнання, засоби гігієни та багато іншого. Разом із подругою Катериною Кононюк кілька разів  проводили на Михайлівській благодійні ярмарки.

Дівчина продовжує займатися волонтерською діяльністю й донині, але зосередилася виключно на допомозі армійцям.

Запитів менше не стає, а от збирати кошти на це з кожним разом все важче, тож доводиться шукати способи, аби активізувати громаду і залучити фінансову підтримку.

“У соціальних мережах у мене не дуже багато підписників, та й їх ресурс не безмежний. Я ділюся з ними інформацією про актуальні потреби, збори, проводжу різні розіграші та лотереї цікавих речей і лотів, які надають мої друзі чи просто небайдужі. Раніше створювала і продавала  прикраси та аксесуари, але, зважаючи на сезон, зараз вони не дуже користуються попитом. Те саме із еко-шоперами із ручним розписом – вони більш практичні у весняну та літню пору, – ділиться Діана Михаленко. – Тривалий період я слідкувала за однією майстринею. З-поміж іншого вона  виготовляла  сувеніри, елементи декору в техніці макраме. У мене виникла ідея зробити щось подібне. Переглянула додатково кілька тематичних відео і вирішила робити патріотичних ангелів. Їх можна використовувати як обереги,  іграшки на ялинку, просто прикрашати оселі, вішати в авто, дарувати іншим. Висота одного – 18 см, ціна  – 200 гривень. У вартість також входить подарункове пакування. Працюю за попереднім замовленням, індивідуально узгоджуємо всі деталі по матеріалу, оформлені, кольоровій гамі. Спочатку в мене було два види іграшок, але саме ангелики, як я їх називаю, стали особливо популярними, тому роблю переважно  їх. Є кілька варіацій: одні не тримають в руках нічого, інші – з колоском чи маком, є із жовто-блакитною чи білою основою, крилами різної довжини, у віночках з довгим волоссям і так далі. Переважно замовляли житомиряни, а також кілька відправилися у Львівську область”.

Діана розповідає, що найважче було підібрати  необхідні матеріали. На місцевих ринках та у магазинах такої пряжі не знайшлося, а те, що спершу замовила в інтернеті, не підійшло.

Врешті зупинилася на еко-шнурі й надалі працює лише з ним. У якості голови ангела використовує дерев’яні буси. Їх дістати теж було не так просто – доставка  з Одеської області.

“Багато витратила на створення першого ангела, але потім процес пішов швидше – набила руку, так би мовити. Мала одне велике замовлення на 15 іграшок, з яким впоралася за день. Подеколи доводиться закінчувати роботу при світлі ліхтарика через відключення електроенергії. Додатково потрібно добре вичісувати нитки, підрізати. Після звершення виріб має ще підсохнути, там специфічне кріплення, – продовжує майстриня. –  Ангели – мій найуспішніший проєкт, адже вони вже допомогли зібрати 6 тисяч на допомогу військовим. Багато людей замовляють одного чи два, але сплачують більшу суму. Був випадок, що за два ангели переказали дві тисячі гривень. Ось так і збираємо. За ці кошти вже придбано нижню білизну для воїнів, ще будуть теплі устілки, рукавиці, смаколики, куди ж без них. До Дня ЗСУ хочу трохи відправити посилок на фронт. Зараз там колосальна потреба у теплих речах. Мене відверто обурюють люди, які на прохання допомогти захисникам, розповідають про їх заробітні плати і обов’язок держави забезпечувати необхідним. Треба розуміти, що на передовій вони щосекунди ризикують життям  заради нашої спільної перемоги, стримують ворога і відбивають атаки. У тих умовах все, чим забезпечує держава та волонтери, швидко зношується, потрібна постійна заміна. Багато чого військові купують за власні кошти, але їм також треба годувати свої родини, допомагати батькам.

Армійці для нас стали надійним щитом безпеки і єдине, чим ми можемо їм віддячити за це, – всіляко допомагати по мірі можливостей”.

З асортиментом виробів Діани Михаленко можна ознайомитися і придбати у кафе “Друзі” на Бульварі, на її особистих сторінках у мережі Фейсбук та Інстаграм.

“Я буваю у магазинах,  закладах і бачу, що дух свята, яке наближається, у житомирян присутній. Люди потроху готуються, обирають ялинки, прикрашають, створюють казкову атмосферу, хоч як би ворог не хотів нас залякати чи зламати. У планах згодом зробити трохи ангелів і вийти на Михайлівську, аби спробувати продати їх, щоб зібрати ще трохи коштів для наших ЗСУ”, – додає волонтерка.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here